Pajzsmirigy tájékoztató honlap

Tíz fontos tanács

 1. Ha az Ön első- vagy másodfokú rokonai között gyógyszeresen kezelendő pajzsmirigy-működési zavar fordult elő, akkor az nagy valószínűséggel autoimmun pajzsmirigy betegség volt, melyre van családi hajlam. Önnek hasonló rendellenesség kialakulására 2-3-szor nagyobb az esélye, mint egy átlagembernek. Indokolatlan testsúlyváltozás, szívritmuszavar esetén Önnél hamarabb érdemes gondolni erre a lehetoségre. Ezen túlmenően fiatal nőknél célszerű még terhesség előtt és majdan terhesség alatt is pajzsmirigy-vizsgálatot végeztetni.
 2. Ha göbös golyva miatt műtött volt az elso vagy másodfokú rokonok között, akkor abban Magyarországon feltételezhetően a jódhiány szerepet játszott. Emellett családi hajlam is van erre a betegségre. Mivel utóbbin változtatni nem lehet, a pajzsmirigy-műtöttek elso és másodfokú nőrokonainál különösen fontos a jódhiány normalizálása még abban a stádiumban, amikor nincs göb a pajzsmirigyben.
 3. Terhesség és szoptatás időszakában feltétlen szükséges napi 250 microgram jodid bevitele. Ez mind a gyermek optimális fejlődése, mind az anyánál a nem ritkán terhesség alatt kezdődő göbös pajzsmirigy-betegség megelőzése érdekében fontos.
 4. A pajzsmirigy-alulmuködés gyógyszeresen tökéletesen pótolható, a gyógyszeresen normalizált csökkent pajzsmirigy működés mellett teljes és korlátozás nélküli élet élhető.
 5. A pajzsmirigy rosszindulatú daganatainak 2/3-a teljesen meggyógyítható (a leggyakoribb papilláris rák esetén ez arány 90%-ot is meghaladja) - nemcsak az élettartamot, de az életminőséget sem korlátozza a betegség megfelelő kezelés esetén.
 6. A leggyakrabban végzett hormon-meghatározás a pajzsmirigy-működés vizsgálatára az agyalapi mirigy által termelt, a pajzsmirigy működését szabályozó TSH vizsgálata. A TSH pontosan ellentétesen viselkedik, mint ahogy a pajzsmirigy működik: csökkent pajzsmirigy működés esetén a szintje magasabb, pajzsmirigy-túlműködés esetén pedig alacsonyabb mint a normál érték.
 7. Magyarországon - becslések a szerint - a nők 3-4%-ánál kell pajzsmirigy-műtétet vagy izotóp-kezelést végezni csak azért, mert mérsékelt fokú jódhiány jellemzo hazánkban. Ennél tízszer több azon nők száma, akiknél műtétet nem, de időszakos orvosi ellenőrzést szükségessé tevő göbös golyva fejlődik ki. A jódhiány okozta pajzsmirigy-betegség a jódhiány megszüntetésével megelőzheto. Ehhez azonban - leszámítva a terhesség és a szoptatás időszakát - néhány évig tartó jódpótlás nem elegendő, mert utána ugyanott vagyunk, ahol a part szakad...
 8. A pajzsmirigy túlműködés sok esetben nagy türelmet igényel a beteg részéről: kellemetlen panaszokkal jár, a betegség súlyosságához képest nagyon gyakran kell orvoshoz, vérvételekre járni, az orvostól a teendőket illetően csak a következő ellenőrzésig tartó időszakra kaphat teljesen korrekt javaslatot. Ennek ellenére ne legyen kétsége, a pajzsmirigy túlműködésből meg fog gyógyulni!
 9. Bárhol a nyakon felfedezett csomó esetén forduljon orvoshoz.
 10. Végezetül egy szívhez szóló tanács, nemcsak pajzsmirigy-betegeknek és nem is csak betegeknek: “ ....még egy nem elhanyagolható szempontot meg kell itt említeni. Az ember nem testrészekből, egyes részek egészségéből, mások betegségébol álló szervezet. Az ember lelkileg és testileg osztatlan egész. Bár ezt bizonyítékokkal nehéz alátámasztani, de nagyon sokszor tapasztalható, hogy bizonyos nehéz élethelyzetekben sokkal gyakrabban jelentkezik szervi betegség - ez a banális megfázásra és az életet veszélyezteto rosszindulatú daganatra egyaránt igaz. Nem egy beteg panaszkodik arról, hogy már régen túl van a gyógyszeres vagy műtéti kezelésen, minden objektív paramétere azt igazolja, hogy semmi kimutatható rendellenessége nincsen, ő maga mégsem az “igazi”. Természetesen a beteg ember helyzete az igazán nehéz, de orvosilag is nagyon nehéz ilyen esetekben tanácsot adni. Sokszor a megoldást az adja, ha az ember “magába néz”, és megtalálja azt az okot, ami esetleg a panaszok hátterében áll, és amit a leggondosabb orvosi kezelés sem tudott, nem tudhatott megoldani. A személyes élet problémái, boldogtalansága, a mindennapi élet okozta kopások állhatnak háttérben. A megoldást ilyen esetekben természetesen nem az orvos adja. Az egészséghez legalább annyira hozzátartozik a kiegyensúlyozott, nyugodt családi élet, az ember boldogsága, mint a kimutatható szervi rendellenességek, betegségek hiánya. A derű, a hit abban, hogy külön-külön is a természet vagy isten egyszeri és megismételhetetlen csodái vagyunk, százszor többet ér mindenféle csodagyógyszernél. Aki feladta, megadta magát, elfeledte, hogy kicsoda is valójában, annak a legnehezebb.
  Megoldás nincs. Szavakkal megadható nincs. Nézzünk magunkba és lássuk meg a férjünket, feleségünket, vagy a valaha volt kedvest, gyermekünket, a barátot, vagy rég halott anyánkat, apánkat. Megoldás nincs. A remény van, az emlékezet, a hit. Egy halk parancs: akarni nem feladni.” Cserik Mihály