Pajzsmirigy tájékoztató honlap

Kérdezz felelek

Érdemes-e a jódozott sót használni?
A válasz egyértelműen igen. Ugyanakkor a jódhiányt egyelőre csak mérsékelni lehet ezzel. Ugyanis a legtöbb félkész termék (hús, tejben, kenyér, tészta stb. ) nem jódozott só felhasználásával készül, s a köztkeztetésben sem jellemző a jódozott só használata.
Van-e olyan állapot, amikor a jódozott sót nem szabad használni?
A jódozott sót annak jódtartalma miatt bármilyen állapotban lehet használni. (Ugyanakkor vannak olyan egyéb betegségek, amikor a konyhasó fogyasztásának minimalizálása javasolt: magasvérnyomás, vesebetegség, szív-érrendszeri betegség jelentik azokat betegségeket, melyek egy részénél a konyhasó fogyasztás visszaszorítása része a kezelésnek. De ebben az esetben a konyhasóban lévő nátrium bevitelének a csökkentése a lényeges.)
A kezelőorvosom tablettás formában napi 100 microgram jodid bevitelét tanácsolta. Én jódra allergiás vagyok, ezért nem merem bevenni a jodid-tartalmú tablettát. Mi a véleményük?
Nyugodtan állítható, hogy a jódhiány megelőzésére adott jodidra az Ön által is javasolt adagban allergia nincs, nem lehetséges. Ilyen esetben ugyanis a normál táplálkozásnál is mindennap bevitt formában és nagyságrendben kap az ember jodidot. Ezzel szemben a kontrasztanyagos vizsgálatnál vagy fertőtlenítő kezelés céljából adott jód-tartalmú gyógyszerek esetében - melyekre nem ritka az allergia - eltérő a kémiai szerkezet és a bevitt mennyiség is.
Édesanyámnak pajzsmirigy-túlműködése volt korábban, őt eltiltották jódtartalmú készítmények használatától. Úgy tudom, hogy létezik családi hajlam a pajzsmirigy-túlműködésre. Ezért kérdezem, hogy a háziorvosom által nekem javasolt jodid tablettát használhatom-e vagy sem?
Kérdésére egyértelmű választ adni nem tudunk. Az a valószínűbb, hogy semmilyen ártalmára nem lesz a szokásos adagolás (napi 100-200 microgram) esetén a jodid használata. Ugyanakkor érdemesnek tűnik pajzsmirigy-vizsgálatot végezni, amely során tisztázható, hogy nincs-e olyan állapot, ami a jodid használatát ellenjavallná.
Svájcban élő rokonomtól azt hallottam, hogy korábban ott is nagyon gyakori volt a pajzsmirigy-betegség. A jódozott só bevezetése után viszont drasztikusan lecsökkent a göbös pajzsmirigy-megbetegedések száma. Ha ez igaz, akkor miért mondta a kezelőorvosom, hogy teljesen mindegy, hogy jódozott sót használok-e vagy sem?
A jódozott só alkalmas lehet arra, hogy a pajzsmirigy-betegségek előfordulását számottevően csökkentse. Ennek három feltétele lenne: kizárólag jódozott sót szabadna árusítani, használni (az élelmiszeriparban előállított félkész termékek esetében is), a jódozott sóban stabil, nehezen bomló formában kellene a jodidnak lennie, végül pedig megfelelő, hatékony adagban kellene a jódozott sónak a jodidot tartalmaznia. Gyakorlatilag egyik feltétel sem biztosított Magyarországon (a miértre elfogadható választ a problémáért felelős népegészségügyi vezetéstől kellene kapnia Önnek is, nekünk is...), és így sajnos többé-kevésbé egyet kell értsünk kezelőorvosával.
Pajzsmirigy-nagyobbodás miatt jódkészítményt szedek évek óta. Terhesség alatt szabad-e folytatnom a kezelést?
Egyértelműen igennel kell válaszolni. Terhesség és szoptatás időszakában azoknak is javasolni szoktuk a jódbevitelt, akiknél nem áll fenn pajzsmirigy-nagyobbodás, mivel a Magyarország közel egészét jellemző jódhiány a magzat fejlődése számára kedvezőtlen hatással lehet.
Gyermeket szeretnék vállalni. Most hagytam abba egy év kezelés után a gyógyszert, melyet pajzsmirigy-túlműködésem miatt szedtem. Okozhat-e problémát a gyermekemre nézve ez a tény?
Az a tény, hogy korábban gyógyszert szedett pajzsmirigy-túlműködésre, semmilyen ártalmas hatással nincsen. Ugyanakkor a terhesség alatt, annak első harmadában nagyobb az esélye a túlműködés kiújulásának. Ha ez bekövetkezne, természetesen nem lenne öröm, de minden esélye meglesz ez esetben is arra, hogy egészséges gyereket szüljön. Ha most normális a hormon-szintje, akkor nem jelenthet akadályt a gyerekvállalás szempontjából az a tény, hogy korábban pajzsmirigy-túlműködése volt. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy amint terhes lesz, akár van panasza, akár nincs, keresse fel kezelőorvosát, mert a terhessége alatt a pajzsmirigy működés gyakrabban ellenőrzendő.
8 hónapja kezelnek pajzsmirigy-túlműködés miatt. Tegnap derült ki, hogy 8 hetes terhes vagyok. A kezelőorvosommal még nem tudtam beszélni, de nagyon félek, hogy a babának valami baja lesz, mert a nőgyógyász azt mondta, hogy azt a gyógyszert, amit most szedek nem szedhetem terhesség alatt. Lehet-e attól baja a babának, hogy 8 hetes koráig szedtem a gyógyszert? El kell-e vetetnem a gyereket?
Mindkét kérdésre határozott NEM a válasz. A terhesség 3. hónapja előtt még nem fejlődik ki a magzati pajzsmirigy. Azt követően valóban a methimazol hatóanyagú gyógyszer helyett a propyl-thiouracil hatóanyagú gyógyszerre kell áttérni, mert ez olyan csekély mértékben jut át a magzatba, ami nem gátolja a magzati pajzsmirigy normális működését.
Teljesen egészséges kislányom született két hete. Engem csökkent pajzsmirigy-működés miatt pajzsmirigy hormonnal kezelnek már öt éve. Anyósom, mikor meghallotta, hogy a szoptatás alatt nem hagytam eddig abba a gyógyszer szedését, mindenfélének elmondott. Árthat a kislányomnak, ha szedem a gyógyszert?
Nem. A gyereknek az árthat, ha az indokolt pajzsmirigy-hormon kezelést abbahagyja! Ön felnőtt ember, és a kislányáért elsősorban Ön felelős, nem szabad az orvos utasításával ellenkezően eljárni, mert azzal a saját és a kislánya egészségét egyszerre teszi kockára.
Csökkent pajzsmirigy-működés miatt kezelnek 16 éves korom óta. 2 éve terhes lettem, és orvosi javaslatra abbahagytam a gyógyszert. Nem tudom ettől-e, de 4 héttel később elvetéltem. Most megint terhes vagyok, és ugyanaz az orvos azt mondta a gyógyszert nem szabad szednem. Kérdeztem elvetélhetek-e. Azt mondta erre, hogy inkább legyen még egy vetélésem mint, hogy a gyerek valami betegséggel szülessen. Most gondoltam először ebbe igazán bele: lehet, hogy én nekem sosem lesz gyerekem?
A gyógyszert abba ne hagyja! Keressen fel egy pajzsmirigy-specialistát minél előbb. Az az orvos, akiről beszélt, ugyanis egyértelműen tévedett: a csökkent pajzsmirigy-működés gyógyszeresen tökéletesen normalizálható állapot, a gyermekre semmilyen ártalma sem lehet az Ön által megfelelő adagban szedett pajzsmirigy-hormon készítmény. Ha viszont abbahagyja, akkor nagyon könnyen lehet, hogy elvetél, vagy ha még sem, épp akkor lehet, hogy a gyereke nem lesz egészséges.
Pajzsmirigy-nagyobbodás miatt jódkészítményt szedek évek óta. Terhesség alatt szabad-e folytatnom a kezelést?
Egyértelműen igennel kell válaszolni. Terhesség és szoptatás időszakában azoknak is javasolni szoktuk a jódbevitelt, akiknél nem áll fenn pajzsmirigy-nagyobbodás, mivel a Magyarország közel egészét jellemző jódhiány a magzat fejlődése számára kedvezőtlen hatással lehet.
Évek óta fennáll 2,5 cm-s pajzsmirigy-göböm. Gyereket szeretnénk vállalni. Okozhat-e a göb problémát tehesség alatt?
A pajzsmirigy-göbök egy része a terhesség első két harmadában viszonylag jelentős mértékben megnő, és ez adott esetben a terhesség második harmadában műtét elvégzését is indokolttá teheti. Nem tudjuk megjósolni előre, hogy ez kinél következik be. Az orvosok egy része emiatt - bizonyos göb-nagyság - felett terhesség előtt műtétet javasol. Amennyiben nem történik pajzsmirigy-műtét, a terhesség alatt gyakoribb ellenőrzésre lesz szükség.
Két évvel ezelőtt Basedow-kórom volt, egy évig szedtem Metothyrint emiatt. Azóta problémám nem volt a pajzsmiriggyel, a terheség alatti ellenőrzés is megnyugtató volt. Most 10. hetes terhes vagyok, és az orvos olyan multivitamint írt fel, ami 150 microgram jodidot tartalmaz. Bevehetem-e?
Nem egységes az orvosok álláspontja ebben a kérdésben. Mi magunk ilyen esetben a pajzsmirigy-nagyságot is figyelembe vesszük, és jódot tartalmazó vitamin-készítmény használatát csak gyakori pajzsmirigy-ellenőrzés vállalása mellett tartjuk elfogadhatónak.

általános kérdések

A barátnőmnek pajzsmirigy-túlműködése lett. Nem akarom őt megbántani, ezért inkább Önöktől kérdezem meg, hogy elkaphatom-e tőle?
Nem. A pajzsmirigy-túlműködés nem fertőző betegség.
Pajzsmirigy-túlműködésem van. Valakitől azt hallottam, hogy elrákosodhat. Igaz ez?
Nem, egyértelműen nem. A pajzsmirigy daganatos betegsége és a pajzsmirigy-túlműködés független betegségek. A pajzsmirigy-túlműködés nem növeli meg a sem a pajzsmirigy sem más szerv daganatos betegsége kialakulásának kockázatát.
Pajzsmirigy-túlműködést állapítottak meg nálam, és emiatt gyógyszeres kezelésben részesülök. Elfelejtettem megkérdezni az orvost, hogy szedhetem-e tovább a fogamzásgátlót. Szedhetem tovább?
Igen, a pajzsmirigy betegsége ezt nem ellenjavallja.
Egy komoly munkahelyi konfliktusom volt az utóbbi hónapokban, összevesztem a főnökömmel. Közben mindenféle tünetem lett, és az orvos megállapította, hogy Basedow-kórom, pajzsmirigy-túlműködésem van. A főnökömnek köszönhetem a betegségemet?
Talán részben. Az biztos, hogy arra hajlamos embernél egy komoly stressz helyzet (munkahelyi, családi probléma vagy más okból végzett műtét, egy súlyos betegség) kiválthatja a pajzsmirigy-túlműködést. De mindenképpen kell hozzá hajlam. Azután azt is érdemes figyelembe venni, hogy maga a túlműködés rendkívül feszült idegállapottal járhat, az emberek egy jelentős részének ilyenkor sokkal kisebb a tűrőképessége, mindenre "robbanhatnak". Reméljük, nem haragszik meg ránk a feltételezés miatt, de azt se lehet kizárni, hogy az Ön által említett ok és okozat éppen fordított: előbb volt az akkor még nem tudott betegség, ami csökkenthette a tűrőképességét és esetleg ez idézte elő a munkahelyi konfliktust.

gyógyszeres kezelés közben előforduló problémák

Pajzsmirigy-túlműködés miatt gyógyszeres kezelésben részesülök két hónapja. Panaszaim megszűntek, a hormon-szintek normalizálódtak. Az orvosom ennek ellenére azt tanácsolta, hogy szedjem tovább a gyógyszert. Mi értelme van ennek?
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hormon-szintek gyors normalizálódása és a panaszok gyors megszűnése, hosszú távon jó jel arra nézve, hogy véglegesen megszűnik a pajzsmirigy-túlműködés. Ennek ellenére a legtöbb pajzsmirigy-szakember legalább hat hónapig javasol ilyen esetben is gyógyszeres kezelést, mert ha ennél hamarabb hagyja el valaki a gyógyszert, nagyobb a túlműködés kiújulásának rizikója.
Pajzsmirigy-túlműködésem miatt pár hete kezdtem gyógyszert szedni. Jobban érzem magam, a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt elveszített 8 kg-ból 5-öt már visszahíztam. Kolléganőm nagyon megijesztett, hogy el fogok hízni a gyógyszeres kezelés mellett, ő is 15 kg-t szedett fel magára, amikor ugyanez a betegsége volt. Én inkább abbahagynám a gyógyszert, mert nagyon félek attól, hogy elhízom. Mit tanácsolnak?
A gyógyszert magától semmiképp sem szabad elhagyni! Tagadhatatlan tény, hogy a túlműködés gyógyszeres kezelése alatt a betegek nem kis része 5-10 kg-t hízik. De ezt nem a gyógyszer okozza! Több oka is lehet ennek, de ezek elkerülése csak és kizárólag magán múlik. Egyrészt rendszeresen ellenőriztetni kell a hormon-szinteket, hogy ne alakuljon ki csökkent pajzsmirigy-működés a túlműködésre használt gyógyszer szedése mellett. Másrészt pedig tagadhatatlanul oda kell figyelni a táplálkozásra és a mozgásra is, amint a betegség miatt elveszített súlyát visszahízta. Ugyanis maga a túlműködés, az a pár hét esetleg néhány hónap, ami eltelt addig mire felismerték a túlműködést a szervezet anyagcseréjét áthangolta. A kezdeti jelentős fogyás után a szervezet anyagcseréje úgy alakul át sok betegnél, hogy ugyanannyi táplálékból több kalóriát hasznosít. Tehát ez nem a gyógyszer hatása, hanem magáé a túlműködésnek egy hosszabb távra, 1-2 évre kiható következménye. Ha úgy tapasztalja, hogy az eredeti súlyához képest már 1-2 kg többlete van, kevesebb kalóriát kell bevinnie a korábbiakhoz képest ahhoz, hogy ne hízzon el. De még egyszer hangsúlyozzuk ez a hatás nem a túlműködésre adott gyógyszernek tulajdonítható, ha azt elhagyná, akkor ugyanakkora eséllyel fordulhatna ez elő Önnél, mintha a gyógyszert az orvosi előírásnak megfelelően tovább szedi.
Pajzsmirigy-túlműködésemet pár napja állapították meg, és azóta gyógyszert szedek. Nagyon rosszak a vénáim, ezért kérdezem, hogy feltétlen szükséges-e hetente ellenőrizni a vérképemet?
A vérkép ellenőrzése mindenképp szükséges. Minden 20. betegnél előfordulhat, hogy a gyógyszer a fehérvérsejt-számot jelentősen csökkenti. Ha ezt észlelik, akkor a csontvelő-károsodás megelőzése érdekében, a gyógyszert abba kell hagyni. A vérkép ellenőrzésén kívül pedig más módon időben nem észlelhető ez a ritka mellékhatás. Ugyanakkor, ha tényleg problémát jelent a vérvétel, akkor azt javasoljuk, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy nincs-e mód, hogy egy-egy vénás vérvételt ujjbegyből vett vércsepp vérkép-vizsgálatával helyettesítsenek az első időben mindenképp hetente indokolt ellenőrzés során.
Nagyon szeretek napozni. Az orvos azonban eltiltott a napozástól, mert pajzsmirigy-túlműködésem van. Miért?
A direkt napsugárzás, melytől a fehér ruha sem véd meg tökéletesen, provokáló tényező a pajzsmirigy számára. Egészséges emberben is megnövelheti, a pajzsmirigy hormon termelését, ami a túlműködő pajzsmirigyű ember számára egyáltalán nem kívánatos. A barnulás eléréséhez szolárium tanácsolható, melynek általában nincs ilyen hatása.
75 éves édesanyám súlyos beteg lett, ismételt kórházi kezelések után már egy éve én ápolom otthon. Fél éve megállapították, hogy nekem pajzsmirigy-túlműködésem van. Azóta már a harmadik orvosnál járok, mind ún. specialista, de semmit se tudtak segíteni rajtam. Azt mondják, hogy a hormon-szintjeim normálisak lettek, és szednem kell a túlműködésre a gyógyszert, meg pulzuscsökkentőt, nyugtatókat. De én pont olyan ideges vagyok, aludni sem tudok, pedig nekem szükségem van az erőmre, ahhoz el tudjam látni az édesanyámat. Kérem, segítsenek rajtam, legyenek szívesek adják meg egy tényleg hozzáértő orvos címét!
Sajnos csak olyan szakembert tudunk mi is ajánlani, aki ugyanazt fogja mondani, mint az Önt eddig kezelő három kolléga. Ön rendkívül nehéz élethelyzetben van. Arra hajlamos emberben egy közeli hozzátartozó súlyos betegsége kiválthatja a pajzsmirigy-túlműködést. Ráadásul Önnek épp akkor kell ápolni az édesanyját, amikor Ön is fokozott fizikai és pszichés kíméletre szorulna, semmi esetre se arra, hogy fizikai és lelki erejét egészséges állapotban is komoly próbára tevő terhelésnek legyen kitéve. El kell higgye, hogy azok az orvosok akik Önt eddig kezelték, a legjobbat akarták Önnek, és a leghasznosabb tanácsot is adták Önnek. Önnek azonban mindenképpen segítségre van szüksége. Ahhoz, hogy továbbra is édesanyja támasza tudjon lenni, Önnek saját magára is kell figyelni. Édesanyja ápolását legalább átmenetileg (az Ön és édesanyja érdekében egyaránt!) másra kell bíznia. Más hozzátartozót kell megkérni, hogy legalább átmenetileg átvegye az édesanyja ápolását. Ha ez nem megy akkor a háziorvosnak kell elmondani a problémát, aki biztosan segítségére tud lenni. Ön pedig a három Önt korábban kezelő orvos valamelyikét keresse fel, és bízzon abban, amit Önnek tanácsol. Tartós fizikai és lelki kímélet nélkül azonban nem remélheti, hogy az Ön panaszai csökkenhetnek.
Nem pajzsmirigy-szakember kezeli pajzsmirigy-betegségemet. 2 hónapja szedem a gyógyszert, a kezdeti értékek (alacsony TSH, és nagyon magas FT4 és T3-érték) most részben megváltoztak. A TSH-érték még mindig mérhetetlenül alacsony, az FT4- és T3-értékek viszont a normális alsó határa alá kerültek. Az engem kezelő orvos azt mondta, hogy ez fatális laboratóriumi hiba lehet, mert ilyen eltérés nem lehet, szerinte egy alulműködő és egy túlműködő ember leleteit keverték össze. Azt mondta, hogy szedjem tovább a gyógyszert, és megpróbálja elintézni, hogy egy igazán jó laboratóriumban nézzék meg egy hét múlva a véremet. Hogy fordulhat elő ilyen fatális tévedés?
Minden tiszteletünk a kollégáé, de itt nem a laboratórium tévedett, hanem ő. A pajzsmirigy-túlműködés javulása esetén nem ritka helyzet az Öné. A sokkal gyorsabban változni képes FT4- és T3-érték jelzi az Ön állapotában bekövetkezett javulást. A TSH-érték több hét késéssel követi a pajzsmirigy-hormonszintek változását, és a TSH-szint a javulást jóval később mutatja csak. A kényes helyzetben több jó megoldás kínálkozik. Talán a legkézenfekvőbb az lenne, ha felkeresne leleteivel egy pajzsmirigy-szakrendelést, mert a jelentős javulás után már csökkent pajzsmirigy-működés áll fenn Önnél, és ezért mindenképpen változtatni szükséges a gyógyszeres kezelésen. (Az Önt eddig kezelő kollégáról pedig pusztán e tévedése miatt ne legyen rossz véleménnyel, tévedhetetlen orvos nincsen, csak van, aki bevallja van aki nem...)
Pajzsmirigy-túlműködés miatt 3 hónapja kezelnek. Egy hónap után jobban lettem, a hormon-eredményeim is majdnem teljesen normálisak lettek. Nem mentem vissza a specialistához, hanem abbahagytam a gyógyszeres kezelést, mert amíg szedtem a pajzsmirigy-túlműködésre a gyógyszert teljesen felborult a vércukrom (a cukorbetegségre gyógyszert szedek évek óta). Két hete megint hasonló tüneteket észleltem, mint a pajzsmirigy betegség kezdetén, és újra nagyon magasak lettek a hormon-eredményeim. Teljesen el vagyok keseredve, mert félek, hogy újra azt a gyógyszert fogja adni az orvos, mint a múltkor, pedig nem elég, hogy semmit se ért (hiszen megint jelentkezett a pajzsmirigy-túlműködésem), másrészt még ártott is nekem azzal, hogy felborította a cukorbetegségemet is. Mit tanácsolnak?
Két dolgot kell világosan látnia. Az egyik, hogy a pajzsmirigy-túlműködés kiújulásra hajlamos betegség. Akármelyik típusáról is van szó, 1 hónapos gyógyszeres kezeléstől végleges gyógyulás nem remélhető. A másik problémában részben igaza van: cukorbetegekben a cukor-háztartás labilissá válik a pajzsmirigy-túlműködésben; jellemzően a túlműködés kezdetén rosszabbodás van, a hormon-eredmények javulása után is jóval labilisabb lehet a cukor-háztartás. Ugyanakkor az alapvető problémát semmiképp sem a pajzsmirigy-túlműködésre adott gyógyszer okozza, hanem maga a pajzsmirigy-betegség. A cukorbetegségben szenvedőknél a pajzsmirigy-túlműködés kezelése még gondosabb odafigyelést indokol az orvos részéről. Ennek feltétele viszont az, hogy a beteg maradéktalanul megtartsa, amit az orvosa javasol. Tehát jelentkezzen annál az orvosnál, aki Önt kezelte, mondja el, mi történt, és azt követően pedig mindenképp tartsa be az orvos által javasolt kezelést, beleértve a szükséges ellenőrzések idejét is.
Még csak 21 éves vagyok, sosem voltam még beteg. Most azonban pajzsmirigy-túlműködés miatt Metothyrin nevű gyógyszert írt fel az orvos. Kiváltottam, de elolvasva a gyógyszer tájékoztatót, mindenféle mellékhatást feltüntetnek. Attól félek, hogy ha beveszem a gyógyszert, akkor még sokkal betegebb leszek. Nincs valami jobb gyógyszer a betegségemre?
Szerencsére, no meg életkoránál fogva is, Ön még nem sok gyógyszert kellett szedjen eddig. Éppen ezért csak most találkozik azzal a problémával, amit említett. A legtöbb gyógyszernél a tájékoztatók hosszan sorolják a különböző mellékhatások listáját. Ennek magyarázata abból az alapvetően Egyesült Államokból származó joggyakorlatból ered, hogy azért a mellékhatásért, amit feltüntetett a gyógyszertájékoztató, nem vagy csak korlátozottan tehető felelőssé a gyógyszert előállító és forgalmazó. Ezért azután ezek a tájékoztatók nem egyszer azokat a mellékhatásokat is felsorolják, amik a gyógyszert addig szedőknél a gyógyszer szedése során felléptek, nem egyszer függetlenül attól, hogy bizonyított-e az összefüggés vagy sem. Másrészt kiterjednek olyan mellékhatásokra is, amelyek extrém ritkán fordulnak elő.
Konkrétan a Metothyrin esetében a bőrallergia, a fehérvérsejt-szám csökkenés az a két mellékhatás, ami 5% körüli gyakorisággal fordul elő. 1% annak valószínűsége, hogy enyhe májizgalom jeleként a májban tárolt enzimek szintje megemelkedik a vérben (nem bizonyított, hogy a kisfokú emelkedés ténylegesen májártalmat jelez) illetve az allergiának az a formája, amikor valamelyik izület (leggyakrabban a térdizület) fájdalmas gyulladása jelentkezik. A legsúlyosabb 1 ezrelékben előforduló mellékhatás, ha a fehérvérsejtek közül az elsősorban a bakteriális fertőzések ellen védő neutrofil granulociták teljesen eltűnnek a keringésből. A többi mellékhatás gyakorlati jelentősége jóval kisebb.
Ennek ellenére teljesen egyértelmű, hogy ha bármilyen szokatlan jelenséget tapasztal a gyógyszer szedése közben, keresse fel orvosát.
Nagyon sokféle betegség kínoz, rutinos beteg vagyok. Ráadásul természetes érdeklődésből mindig utánanézek a betegségek tüneteinek, a kezelés lehetőségeinek, úgy hogy általában nem szokott az orvos meglepetést okozni. Most mégis az történt: pajzsmirigy-túlműködésem miatt 4 hónapja kezelnek gyógyszerrel, legutóbbi ellenőrzés után viszont a túlműködést gátló gyógyszer mellé pajzsmirigy-hormont is adott. Ezt magyarázza meg valaki?!
A magyarázat az, hogy a pajzsmirigy-túlműködés gyógyszeres normalizálódása után az orvosok törekszenek egyrészt arra, hogy legalább fél-egy évig szedje a beteg a túlműködést gátló gyógyszert, másrészt, hogy ne nőjön meg a pajzsmirigye az illetőnek. Mindkét körülmény azt célozza, hogy a túlműködés kiújulásának rizikóját amennyire lehet, csökkentsék. Nem ritka az a helyzet, amikor a túlműködést gátló gyógyszer legkisebb adagja is sok, ilyen esetben, hogy ne kelljen ideje korán abbahagyni a gyógyszert pajzsmirigy-hormont is felír az orvos. A pajzsmirigy megnagyobbodása pedig azáltal következhet be, hogy a kezdetben mérhetetlenül alacsony TSH-szint normalizálódik vagy akár kicsit magasabbá is válik. A TSH nevű, pajzsmirigyet szabályozó hormon pedig a pajzsmirigy nagyobbodást képes előidézni. Sokan ezért arra törekszenek az orvosok közül, hogy a TSH-értéket a pajzsmirigy-hormon szintek normalizálódása és a túlműködés tüneteinek megszűnése után is minél alacsonyabban tartsák. Ezt a célt szintén kiegészítő pajzsmirigy-hormon adással lehet elérni.
A 9 éves fiamnál pajzsmirigy-túlműködést állapítottak meg. Az orvos gyógyszeres kezelést írt elő, pedig semmilyen panasza sincs a fiamnak. Nagyon félek, hogy ha gyógyszerrel beavatkoznak a pajzsmirigyébe, akkor valami visszafordíthatatlan kárt okoznak neki. Ráadásul a fiam teljesen egészséges. Kétségbe vagyok esve.
Arra kérjük, hogy próbálja végig gondolni, amit írunk: kellett, hogy a fiánál valamilyen tünet vagy panasz legyen, ami alapján az orvos gondolt a pajzsmirigy-betegség lehetőségére. Lehet, hogy ez Önnek elkerülte esetleg a figyelmét vagy éppen ellenkezőleg és maga vitte valami szokatlan jelenség miatt a gyereket az orvoshoz. Az előbbi esetben az orvosa, az utóbbi esetben pedig Ön volt nagyon figyelmes, ha tényleg alig van betegségre utaló jel a fiánál (még egyszer leírjuk, valaminek kellett lenni, mert pajzsmirigy hormon-meghatározást rutinszerűen nem végeznek 9 éves gyereknél). Az, hogy a fiának (szinte) semmilyen panasza sincsen, kedvező jel, akár arra nézve, hogy jól viseli a betegséget, akár arra nézve is, hogy a gyógyszeres kezelés eredményes. Ugyanakkor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a pajzsmirigy-túlműködésre adott gyógyszeres kezelés semmilyen károsodást nem okozhat a fiánál, ha betartják az orvos utasítását. Ezzel szemben a kezeletlenül hagyott pajzsmirigy-túlműködés okozhat a normális fejlődésben illetve a fizikai, szellemi teljesítőképességben kárt. A legközelebbi ellenőrzésnél a saját maga megnyugtatására, kérdezze meg bátran az orvostól, amitől Ön fél vagy félti a gyermekét: egészen biztos, hogy meg fogja tudni Önt nyugtatni, mivel ez egy olyan betegség, ami megfelelő kezelés esetén semmilyen életminőség romlást vagy tartós korlátozást nem okozhat a fiánál.
Pajzsmirigy-túlműködésem lett, amire az orvos gyógyszert írt fel és azt mondta, hogy egy éven át kell szedni a gyógyszert 1-2 havonkénti ellenőrzés mellett. Emellett a vérképemet is hetente kell ellenőriztetnem. Engem ez a tudat nagyon megvisel. A betegség tünetei nagyon zavaróak voltak, de engem ez az állandó vérvételesdi, a gyógyszer szedés, meg orvoshoz járás legalább ennyire idegesít. Én inkább meg szeretném műttetni magam. Lehetséges ez?
Lehetséges. Azt kell mérlegelni, hogy átlagosan minden második beteg végleg meggyógyul a túlműködésből egy év gyógyszeres kezelés után. Ha Ön is ebbe a csoportba tartozna, akkor feleslegesen kockáztatta azt, hogy valamilyen műtéti szövődmény esetleg jelentkezne. Ráadásul a pajzsmirigy-műtét utáni első időszakban majdnem olyan gyakran kell ellenőrzésre járni, mint most. A pajzsmirigy-műtét után egy életen át pajzsmirigy-hormon pótlásra szorul a betegek nagyjából fele. A műtét mellett létezik egy másik véglegesnek tekinthető kezelési mód, az izotóp-kezelés is. Ennél nincsenek műtéti szövődmények, de a kezelés után kialakuló csökkent pajzsmirigy-működés esélye valamivel nagyobb, mint a műtét után. (A csökkent pajzsmirigy-működés gyógyszeresen gyakorlatilag tökéletesen normalizálható, teljes értékű állapot, de minden nap kell gyógyszert szedni, amit Ön épp el szeretne kerülni.) Az is tagadhatatlan, hogy azoknál, akiknél a túlműködés kiújul a gyógyszeres kezelés mellett vagy a gyógyszer leállítás után, és ezek után műtétre kerülnek, bizonyos értelemben feleslegesen kínlódták végig az első gyógyszeres kezelés ciklusát. Mint látja - bár a pajzsmirigy-túlműködés az életet nem veszélyezteti, nem rövidíti - ideális kezelés nem létezik. Az optimálisat kell megtalálni, amit Ön az orvosával közösen találhat meg.
Legalább 10 éve járok ellenőrzésre, mert több göb van a pajzsmirigyemben. Legutóbb az orvos megállapította, hogy pajzsmirigy-túlműködés alakult ki nálam. Azt mondta, hogy gyógyszerrel normalizálni kell a pajzsmirigy-működést és azután meg kell műteni. Két dolgot szeretnék kérdezni. Egy, ha gyógyszeresen normalizálható a pajzsmirigy-túlműködés, akkor miért kell utána megműteni a pajzsmirigyemet, ha eddig nem kellett. Ha meg kell műteni, akkor meg miért várt az orvos a gyógyszeres kezeléssel addig, amíg már csak műtéttel lehet kezelni az állapotomat?
Az első kérdésre a válasz: A többgöbös golyva mellett kialakuló pajzsmirigy-túlműködés esetén is normalizálható gyógyszerrel a pajzsmirigy működés. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy ilyen esetben végleges gyógyulás nem érhető el a gyógyszeres kezeléssel: ha elhagyja a gyógyszert az érintett, újra jelentkezik a túlműködés. Másrészt a gyógyszeresen normalizált pajzsmirigy-túlműködés esetén nem ritkán előfordulhatnak átmeneti, néhány óráig, néhány napig tartó túlműködéses időszakok, amitől a gyógyszeres kezelés nem védi az embert. A második kérdésére pedig az a válasz, hogy sajnos a már kialakult göbre bizonyítottan hatékony gyógyszeres kezelés nem létezik. Ilyen esetben sokszor az a célja a rendszeres orvosi ellenőrzéseknek, hogy megfelelő időben észlelje az orvos, ha a göbök vagy a pajzsmirigy egésze megnő vagy - mint Önnél - kialakul a pajzsmirigy-túlműködés. Tehát az orvost nem lehet kárhoztatni az Ön esetében, sőt.
10 kg-nál többet fogytam 3 hónap alatt, pedig nem voltam korábban sem egy túlsúlyos alkat. A vizsgálati eredmények közül egy volt kóros: a TSH értéket alacsonynak találták nálam. Az FT4-érték és a T3-érték viszont normálisnak bizonyult. Pajzsmirigy-működést gátló kezelést javasoltak nálam, miközben a húgomnak ugyanilyen hormon-szintekre pár éve semmilyen gyógyszert nem adtak, csak ellenőrzést tanácsoltak. Melyik orvos tévedett, a húgomé vagy az enyém?
A kérdésére a válasz az, hogy egyik sem. Egyrészt eltérőek az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy a TSH alacsony szintje esetén kell-e gyógyszert adni a betegnek, akkor amikor az FT4- és T3-érték normális. Másrészt ebben a kezdődő, általában tüneteket nem okozó állapotban, ha pajzsmirigy-túlműködésre utaló tünete van az embernek, akkor többen javasolnak gyógyszeres kezelést. Ennek leginkább az az oka, hogy mindig a beteget és nem a laboratóriumi eltérést kell kezelni, és a vérvétel pillanatában normális FT4- és T3-érték az Ön esetében nem zárja ki, hogy előtte vagy később ne lettek volna kórosak ezek a szintek is.   Ugyanakkor tisztában kell lenni, hogy a jelen eredmények nem zárják ki, hogy a panasza hátterében más betegség állna. Ezért nagyon fontos, hogyha a gyógyszeres kezelés mellett egyértelmű javulás nem következik be (fogyása nem áll meg 2-3 héten belül illetve ha megáll, akkor nem indul gyarapodásnak a súlya 2-3 hónapon belül), abban az esetben mindenképp indokolt a fogyás más oka irányában vizsgálatokat végeztetni.
Ma egy pajzsmirigy specialistánál jártam, aki azt mondta, hogy a leleteim alapján (mérhetetlenül alacsony TSH-érték, normális FT4 és T3-érték) kezdődő pajzsmirigy-túlműködésem van. Adott beutalót izotóp-vizsgálatra. A leleteimet itthon megnéztem. Én értettem rosszul, amikor azt mondta az orvos, hogy kezdődő túlműködésem van, vagy ő tévedett?
Egyik sem. A TSH a pajzsmirigyet szabályozó agyalapi mirigy által termelt hormon, mely általában épp ellenkező irányú eltérést mutat, mint a pajzsmirigy-működés. Tehát akkor alacsony, amikor a pajzsmirigy-hormonok szintje magasabb.

gyógyszerszedés abbahagyása után

Tudok-e tenni valamit a túlműködés kiújulásának megelőzése érdekében?
Mai tudásunk szerint sajnos semmit.
Pár hónapja abbahagyhattam a pajzsmirigy-túlműködés miatt a gyógyszeres kezelést. Ugyanakkor nem érzem magam teljesen rendben, feszültebb vagyok, időnként heves szívdobogást érzek, fizikailag kevesebbet birok mint betegségem előtt. A pajzsmirigy-hormon szintjeim a normális tartományban vannak. Miért nem vagyok teljesen jól? Összefügg ez a korábbi pajzsmirigy-túlműködéssel?
A túlműködés a kezelés abbahagyása után még jó ideig, akár egy-két évig, enyhülő mértékben, de még panaszt okozhat. A túlműködés jelentős terhelést jelentett a szervezet számára, melynek teljes regenerálódásához még türelemre van szükség.
Most hagyhattam el egy év kezelés után a gyógyszert, melyet pajzsmirigy-túlműködésem miatt szedtem. Hosszabb időre külföldre készülök, ahonnan leghamarabb fél év múlva tudok hazajönni. Kössek-e biztosítást?
A kérdést Önnek kell eldönteni az Önt és az Ön betegségét legjobban ismerő kezelő orvosával történő megbeszélés alapján. Õ is csak közelítő becslést adhat arra nézve, hogy mekkora esélye lehet a túlműködés esetleges kiújulásának. Az biztos, hogy a túlműködés kiújulásának rizikója a gyógyszer elhagyását követő első éven belül a legnagyobb, és jelenleg nem rendelkezünk biztos módszerrel, mellyel meg lehetne jósolni a kiújulás rizikóját. Az biztos, hogy ha a túlműködésre utaló tünetet észlel, akkor pajzsmirigy-hormon vizsgálatot kell végeztetnie akárhol is tartózkodik, különben egészségét kockáztatja.
Már harmadik alkalommal újult ki a túlműködésem, és beláttam, hogy a kezelőorvosomnak volt igaza, amikor már két éve az első kiújuláskor azt mondta, hogy a gyógyszeres kezeléstől végleges gyógyulás nem remélhető, és miként most is, műtétet esetleg izotóp-kezelést tanácsolt. Sajnos a szemem tovább rosszabbodott az utóbbi két évben. Egyik ismerősöm azt mondta, hogy forduljak természetgyógyászhoz, egy másik meg azt hallotta, hogy lézerrel vagy alkohol-befecskendezéssel is meggyógyítható a betegségem a műtét helyett. Hol végzik ezeket a kezeléseket?
Sajnos nem tudunk segíteni kérdésében. Önnek minden bizonnyal Basedow-típusú túlműködése van. Ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, akkor ebben az esetben nincs más kezelési mód, mint amit az orvosa tanácsolt Önnek. A természetgyógyászati kezeléseknek számos betegség esetén lehet létjogosultságuk, és nem zárható ki, hogy a pajzsmirigy-túlműködés egyes tüneteinek enyhítésében szerepe lehet természetgyógyászati kezelésnek is, de a túlműködés kiújulását megakadályozni nem képes. A másik két Ön által említett módszer pedig Basedow-kór esetében nem alkalmazható.
Pajzsmirigy-túlműködésre 3 hónapig szedtem a gyógyszert. Teljesen jól lettem, a leleteim is normalizálódtak. Ennek ellenére az orvos azt mondta, hogy még legalább fél évig szednem. Én azonban abbahagytam, amit most már bánok, mert egy hónap után hasonló tüneteim jelentkeztek, mint a betegség kezdetén. Félek visszamenni az orvosomhoz, mert ő olyan morcos fajta, és nagyon félek, hogy haragudni fog rám. Mit csináljak? Elkezdhetem-e orvosi vizsgálat nélkül szedni újra a gyógyszert?
Nem tanácsoljuk. Előfordulhat ugyanis, hogy a hasonló tünetek ellenére, a hormon-szintek más milyenek. A kezelést pedig az aktuális hormon-eredményekhez kell igazítani. Vissza kellene menni a "morcoshoz", és mondja meg neki az igazat. Ha tényleg nagyon fél egy ilyen helyzettől, akkor esetleg kérdezze meg a háziorvosát, nem tud-e ajánlani egy "mosolygósat"...
Gyakori epegörcsöm, meg a jelentős fogyás miatt epekő-műtétre előjegyeztek. Nem kérdezte az orvos, én pedig elfelejtettem mondani, hogy pajzsmirigy-túlműködésem volt korábban. Okozhat-e ez komplikációt?
Ha a műtét időpontjában normális a pajzsmirigy-működése, akkor semmiképp sem. Ugyanakkor mindenképp azt tanácsoljuk, hogy még a műtét előtt tisztázzák, hogy nincs-e ismét túlműködése Önnek. A jelentős fogyás ugyanis az epekövesség mellett lehet jele a pajzsmirigy-túlműködés kiújulásának. Ezt pedig még az epeműtét előtt ki kell zárni. A pajzsmirigy-túlműködés állapotában végzett, altatással járó műtéteknél ugyanis nagyobb a műtéttel járó kockázat.

terhesség, szoptatás, gyerekvállalás

Gyermeket szeretnék vállalni. Most hagytam abba egy év kezelés után a gyógyszert, melyet pajzsmirigy-túlműködésem miatt szedtem. Okozhat-e problémát a gyermekemre nézve ez a tény?
Az a tény, hogy korábban gyógyszert szedett pajzsmirigy-túlműködésre, semmilyen ártalmas hatással nincsen. Ugyanakkor a terhesség alatt, annak első harmadában nagyobb az esélye a túlműködés kiújulásának. Ha ez bekövetkezne, természetesen nem lenne öröm, de minden esélye meglesz ez esetben is arra, hogy egészséges gyereket szüljön. Ha most normális a hormon-szintje, akkor nem jelenthet akadályt a gyerekvállalás szempontjából az a tény, hogy korábban pajzsmirigy-túlműködése volt. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy amint terhes lesz, akár van panasza, akár nincs, keresse fel kezelőorvosát, mert a terhessége alatt a pajzsmirigy működés gyakrabban ellenőrzendő.
8 hónapja kezelnek pajzsmirigy-túlműködés miatt. Tegnap derült ki, hogy 8 hetes terhes vagyok. A kezelőorvosommal még nem tudtam beszélni, de nagyon félek, hogy a babának valami baja lesz, mert a nőgyógyász azt mondta, hogy azt a gyógyszert, amit most szedek nem szedhetem terhesség alatt. Lehet-e attól baja a babának, hogy 8 hetes koráig szedtem a gyógyszert? El kell-e vetetnem a gyereket?
Mindkét kérdésre határozott NEM a válasz. A terhesség 3. hónapja előtt még nem fejlődik ki a magzati pajzsmirigy. Azt követően valóban a methimazol hatóanyagú gyógyszer helyett a propyl-thiouracil hatóanyagú gyógyszerre kell áttérni, mert ez olyan csekély mértékben jut át a magzatba, ami nem gátolja a magzati pajzsmirigy normális működését.

egyéb kérdések

Belgyógyászati rutin-vizsgálat és vérvétel során az derült ki, hogy a TSH-szintem a normális alatt van 0,1 egységgel, a pajzsmirigy-hormonok közül pedig a T4-érték 20%-kal a felső határ felett van, de csak két hét múlva kaptam előjegyzést pajzsmirigy-specialistához. Engem ez eléggé idegesít, bár a belgyógyász azt mondta, hogy nem kell aggódnom. Igaza van?
Azt gondoljuk, igen. Javasoljuk, hogy olvassa el a betegtájékoztató ide vonatkozó részét, amiből Ön számára is világos lesz, hogy miért nincs oka nyugtalankodni. Ez azonban semmiképp sem jelenti, hogy ne menjen el a specialistához. Két hét csúszás semmilyen ártalmat nem fog okozni, és az a legvalószínűbb, hogy később sem lesz teendő a pajzsmirigyével kapcsolatban.
Nagyon sokat fogytam, a szemeim dülledtté váltak. A háziorvosom azt mondta, biztos, hogy Basedow-kórom, pajzsmirigy-túlműködésem van. Vérvételt kért, de az összes vizsgálat (TSH, FT4 és FT3-érték) normális határokon belüli eredményt mutatott. Elküldött pajzsmirigy-szakemberhez, aki azt mondta, hogy a hormon-eredményeim alapján nem lehet adni pajzsmirigy-működést gátló gyógyszert. A tüneteimre nyugtatót és pulzus-csökkentőt adott, és 1 hónap múlva visszarendelt ellenőrzésre. Nem értem: ha nem beteg a pajzsmirigyem, akkor miért hívott vissza ellenőrzésre?
Igen ritkán, de előfordul, hogy a pajzsmirigy-túlműködés tünetei hamarabb jelentkeznek, mint hogy azt a vérvétel kimutatná. Annak ellenére így van ez, hogy a mai ismereteink alapján nehezen magyarázható ez a gyakorlatban ritkán előforduló helyzet. Nyilván erre a lehetőségre gondolt a kolléga.
Az utóbbi időben gyakran fulladok, időnként felgyorsul a szívverésem. Az orvos pajzsmirigy-vizsgálatot kért, és T4-érték a felső határ felett volt 20%-kal, a TSH-érték viszont normális lett. Ezek után megnézték a szabad-T4 szintet (az FT4-et), ami belül volt a normál határokon. őAz orvos azt mondta, nem kell emiatt aggódnom, a pajzsmirigyemmel nincsen semmi baj. Ezt nem értem: ha gyanúja volt pajzsmirigy-betegségre, az általa kért vérvizsgálatból az egyik eredmény kóros lett, akkor miért mondja, hogy nincs baj a pajzsmirigyemmel?
A T4-vizsgálatot számos körülmény befolyásolja, előfordul, hogy akár 50%-kal is a normális felső határa feletti értéket mutat anélkül, hogy ténylegesen a pajzsmirigy-túlműködés lenne. Ennek leggyakoribb oka, ha szteroid tartalmú gyógyszert szed az ember, fogamzásgátló tablettát vagy asztmás betegek szteroid-készítményt - ilyenkor a vérben lévő inaktív T4-hormon mennyisége azért lesz magasabb, mert a T4-et szállító vérfehérje szintje megemelkedik. Ugyanakkor ilyen esetben, a biológiailag aktív, úgy nevezett szabad-T4 (vagy FT4) szintje normális marad. Önnél is ez a helyzet, amit csak megerősít, hogy az FT4 mellett a másik értékes vizsgálat, a TSH-szint is normális lett. Tehát panaszait ezért nem magyarázza pajzsmirigy működési rendellenesség.
Az állatorvos azt mondta, hogy a kutyámnak valószínűleg pajzsmirigy-túlműködése van. Milyen életmódi tanácsuk van?
Önnek feltétlen egészséges életmódot, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlzottan zsíros ételek fogyasztásának elkerülését valamint a réteges öltözködést tudjuk ajánlani. A kutyájának jobbulást. A réteges öltözködést leszámítva az Önnek szóló tanácsok a kutyára is vonatkoznak, egyebekben állatorvosához forduljon.

általános kérdések

Édesanyámnak csökkent pajzsmirigy-működése van. Az orvos tanácsára nálam is pajzsmirigy-vizsgálatot végeztek. A vizsgálatok alapján a pajzsmirigy-működésem normálisnak bizonyult, de az ultrahang-vizsgálat és az anti-TPO vizsgálat alapján az orvos azt mondta, hogy egyértelműen nagyobb hajlamom van a csökkent pajzsmirigy-működés kialakulására. Meg tudom ezt valamilyen módon előzni, mit kell tennem?
Mai tudásunk szerint arra hajlamos ember nem tudja megelőzni a csökkent pajzsmirigy-működés kialakulását. Teendő ilyen esetben az, hogy élethossziglan évente (terhesség esetén soron kívül) megnézeti a pajzsmirigy-működést. Ha eszerint jár el, gyakorlatilag kizárható, hogy még ha kialakul is a betegség, bármikor panaszt okozhatna Önnek.
A kolléganőm azt mondta, hogy ismer egy természetgyógyászt, aki természetgyógyászati módszerrel tudja kezelni a csökkent pajzsmirigy-működést, és a pajzsmirigy-hormont ki tudja váltani valami mással. Lehetséges ez?
Nem tudunk olyan kezelésről, ami a csökkent pajzsmirigy-működésre adott pajzsmirigy-hormon kezelést kiválthatná. Azonkívül több mint kétséges, hogy a pajzsmirigy hormon készítmény kiváltásának bármilyen értelme lehetne. A pajzsmirigy-hormon készítmény ugyanazt, nem hasonlót vagy serkentőt, hanem ugyanazt tartalmazza, mint amit az ember pajzsmirigye termel. Azaz ennél jobbat maga a jóisten se tudott kitalálni...
Lehet-e alkoholt fogyasztani a pajzsmirigy-alulműködés miatt szedett gyógyszerrel?
Lehet. A gyógyszeresen normalizált csökkent pajzsmirigy-működéssel ilyen értelemben is teljes élet élhető.
Két vetélésem is volt, mire rájöttek, hogy csökkent pajzsmirigy-működésem van. Azután gyógyszert adtak a betegségre, és már két felnőtt gyerekem van. A lányom most megy férjhez. Szeretném megtudni, hogy örökölhető-e ez a betegség?
A lányának egyértelműen nagyobb az esélye arra, hogy nála is kialakul ez a betegség, mint olyannak, akinek nem fordult elő a családjában pajzsmirigy-betegség. Fiataloknál nincsen olyan jel vagy tünet, aminek hiánya kizárná a betegség lehetőségét. Egyértelműen azt tudjuk tanácsolni, hogy a lánya végeztessen pajzsmirigy-vizsgálatot, amivel a betegség lehetősége igazolható vagy kizárható.
Pajzsmirigy-alulműködés miatt kezelnek egy éve. Most súlyos vérszegénységet állapítottak meg nálam. Okozhatja-e a gyógyszer?
A gyógyszer nem okozhatja. De a vérszegénységnek van egy olyan formája, amely társbetegségként gyakrabban fordul elő autoimmun eredetű (tehát nem műtét vagy izotóp-kezelés okozta) alulműködés mellett. Vérvétellel meghatározható, hog Önnél ilyen vagy más típusú vérszegénység áll-e fenn. Tehát még egyszer: nem a gyógyszer, nem is a pajzsmirigy-betegség okozhatja a panaszát, de társbetegség lehetősége nem zárható ki.

újonnan megállapított pajzsmirigy-alulműködés

Alig eszem, mégis sokat híztam, fáradékonyabb lettem. A vizsgálatok után az orvos azt mondta, hogy csökkent pajzsmirigy-működés alakult ki nálam. Gyógyszert is felírt (levo-tiroxin hatóanyagút). Itthon megnéztem a vér-eredményeket, és azt láttam, hogy a TSH-szintem nagyon magas lett. Az orvos tévedett volna vagy én értettem félre, hogy mi a betegségem?
Egyik sem. A TSH-vizsgálat a leggyakrabban elvégzett vizsgálat a pajzsmirigy működés megítélésére. Ugyanakkor ez a pajzsmirigyet szabályozó agyalapi mirigy által termelt hormon, mely éppen ellentétes eltérést szokott mutatni, mint amilyen a pajzsmirigy működése. Tehát a TSH csökkent pajzsmirigy-működés esetén magas, fokozott pajzsmirigy-működés esetén alacsony.
20 kg-ot híztam 3-4 év alatt. Most kiderült, hogy csökkent pajzsmirigy-működésem van. Az orvos szerint ez okozta a hízásomat, és gyógyszert írt fel. Le fogok tudni fogyni?
Kizárólag Önön múlik, hogy ez sikerül-e vagy sem. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy ehhez nem mindig elegendő az, hogy normalizálódjon a csökkent pajzsmirigy-működés, szükséges az étrenden és az életmódon is változtatnia. Azokat a kilókat, amiket a csökkent pajzsmirigy-működés miatt szedett fel, ha erőfeszítés árán is, de könnyebben le lehet adni, mintha "csak úgy" hízott volna meg az ember.
Általános kivizsgálás során a TSH-szintem 10,5 mIU/l értéket mutatott. Semmilyen panaszom sincsen, az orvos azonban gyógyszert írt fel. Ráadásul azt mondta, hogy lehet, hogy életem végéig kell szedni a gyógyszert. Teljesen kétségbe vagyok esve. Még csak 23 éves vagyok, és rettegek, hogy mit okoz nálam egy hormon-tartalmú gyógyszer, ha egész életemen át szedem vagy ha nem szedem, akkor mit okoz a betegség.
Két mondatban biztos nehéz lesz Önt megnyugtatni, ezért azt tanácsolom, hogy olvassa el a betegtájékozató ide vonatkozó részét. Kérdésének első felére az a válasz, hogy még tüneteket nem okozó stádiumban ismerték fel a csökkent pajzsmirigy-működést Önnél. A hormon-eltérés mértéke azonban indokolttá teszi a gyógyszeres kezelés beállítását, mert ebben a stádiumban is pl. csökken a fogamzóképesség, kevesebbet bír az ember, emelkedik a vérzsír érték, megnagyobbodhat a pajzsmirigy. Másrészt azt tudom mondani, hogy a csökkent pajzsmirigy-működés tökéletesen normalizálható, a gyógyszeresen normalizált csökkent pajzsmirigy-működéssel abszolút teljes és korlátozás nélküli életet fog élni. Bármilyen fizikai, szellemi teljesítményre képes lesz, annyi egészséges gyereket fog szülni, mintha nem lenne ez a betegsége. Ennek egyetlen feltétele, hogy az orvos által javasolt adagban szedje a gyógyszert, és az előírt ellenőrzéseket betartsa.
Az orvos azt mondta, hogy panaszaimat (hízás, fáradékonyság, hajhullás, székrekedés) a most kiderült csökkent pajzsmirigy-működés okozta. A rendelésén két nővér is benn volt, így szégyelltem elmondani, ami pedig a legaggasztóbb számomra: egy éve egyre kevésbé kívánom a házaséletet, sőt az utóbbi két hónapban hiába is kívánnám, impotens lettem. Ezt is a csökkent pajzsmirigy-működés okozza?
Igen, ha korábban ilyen panasza nem volt, egyértelműen a csökkent pajzsmirigy-működés felelős ezekért a tünetekért is. A pajzsmirigy-működés normalizálódása után mind a szexuális vágy, mind a szexuális képesség teljes helyreállása várható.

gyógyszeres kezelés közben előforduló problémák

A lányomnak csökkent pajzsmirigy-működés miatt kell gyógyszert szedni. Most volt az esküvője és nászútra három hétre külföldre utaztak a férjével. Reggel felhívott, mert kiderült, hogy itthon hagyta a gyógyszerét. Mit csináljon?
Ha újra telefonál a lánya, nyugtassa meg. Még olyanoknál is, akiknél teljesen leáll a pajzsmirigy-működés és csak a gyógyszer biztosítja a normális pajzsmirigy-működést, csak a gyógyszer elhagyása után 2,5-3 héttel jelentkeznek először a csökkent pajzsmirigy tünetei. Tehát nagy valószínűséggel semmi tünetet sem fog tapasztalni a lánya, ha három hétig nem szedi a gyógyszert. Ugyanakkor a reflexei lassúbbá válhatnak, ezért autót nem vezethet most.
Csökkent pajzsmirigy-működést állapítottak meg nálam 4 hónapja. Napi 1 tabletta 50 microgramos levo-tiroxin hatóanyagú gyógyszert írt fel az orvos, amit rendszeresen minden nap bevettem. Ugyanakkor nem érzem magam négy hónap után sem jobban és a múlt heti első ellenőrzésen a TSH-szintem még magasabb lett, mint a kezelés előtt? Hogyan lehet ez ?
Valószínűleg Önnél a csökkent pajzsmirigy-működést nagyon korán ismerték fel, abban a stádiumban, amikor éppen kialakulóban van a csökkent pajzsmirigy-működés. Ilyenkor a gyógyszer beállítása után két, ellentétes folyamat zajlik. Az egyik azzal jár, hogy egyre kevesebb hormont termel a pajzsmirigye, a másik, ezzel ellentétes, hogy a gyógyszer emeli a hormon-szinteket. Átmenetileg (ez félévnél nem szokott hosszabb ideig tartani) Önnél az első folyamat az erősebb. A gyógyszer-adag emelése után azt fogja tapasztalni, hogy az ellenőrzések során a pajzsmirigy-működés normalizálódni fog.
Csökkent pajzsmirigy-működést állapítottak meg fél éve nálam. Akkor végeztek anti-TPO vizsgálatot, és magas lett az eredmény. Most már a pajzsmirigy-hormon szintek normális tartományban vannak, az ismételt anti-TPO vizsgálat viszont még magasabb értéket mutatott. Õszintén szólva nem tudom, mi ez a vizsgálat, és azt sem, hogy mit jelent a rosszabbodás.
Az anti-TPO vizsgálat a pajzsmirigy peroxidáz (angolul thyroid peroxidase, innen a rövidítés) ellen a szervezet által termelt ellenanyagot jelenti. Ez a csökkent pajzsmirigy működés okát jelentő autoimmun folyamatot jelzi. Az, hogy rosszabb értéket kaptak a második vizsgálatnál, azt jelenti, hogy az autoimmun folyamat változatlanul aktív Önnél. Ez így lehet még évtizedekig is akár, de ez önmagában nem okoz panaszt. Ha a pajzsmirigy-hormon szintek normalizálódtak, akkor teljes és korlátozás nélküli életet fog élni e rendellenességgel függetlenül, hogy mikor mennyi az anti-TPO szintje.

terhesség, szoptatás, gyerekvállalás

Teljesen egészséges kislányom született két hete. Engem csökkent pajzsmirigy-működés miatt pajzsmirigy hormonnal kezelnek már öt éve. Anyósom, mikor meghallotta, hogy a szoptatás alatt nem hagytam eddig abba a gyógyszer szedését, mindenfélének elmondott. Árthat a kislányomnak, ha szedem a gyógyszert?
Nem. A gyereknek az árthat, ha az indokolt pajzsmirigy-hormon kezelést abbahagyja! Ön felnőtt ember, és a kislányáért elsősorban Ön felelős, nem szabad az orvos utasításával ellenkezően eljárni, mert azzal a saját és a kislánya egészségét egyszerre teszi kockára.
Csökkent pajzsmirigy-működés miatt kezelnek 16 éves korom óta. 2 éve terhes lettem, és orvosi javaslatra abbahagytam a gyógyszert. Nem tudom ettől-e, de 4 héttel később elvetéltem. Most megint terhes vagyok, és ugyanaz az orvos azt mondta a gyógyszert nem szabad szednem. Kérdeztem elvetélhetek-e. Azt mondta erre, hogy inkább legyen még egy vetélésem mint, hogy a gyerek valami betegséggel szülessen. Most gondoltam először ebbe igazán bele: lehet, hogy én nekem sosem lesz gyerekem?
A gyógyszert abba ne hagyja! Keressen fel egy pajzsmirigy-specialistát minél előbb. Az az orvos, akiről beszélt, ugyanis egyértelműen tévedett: a csökkent pajzsmirigy-működés gyógyszeresen tökéletesen normalizálható állapot, a gyermekre semmilyen ártalma sem lehet az Ön által megfelelő adagban szedett pajzsmirigy-hormon készítmény. Ha viszont abbahagyja, akkor nagyon könnyen lehet, hogy elvetél, vagy ha még sem, épp akkor lehet, hogy a gyereke nem lesz egészséges.

egyéb kérdések

Csökkent pajzsmirigy-működést állapítottak meg nálam fél éve. Az orvos azt mondta, hogy a gyógyszer szedése mellett a korábban is elég nagy pajzsmirigyem kisebbé válik. De nem ez történt, a pajzsmirigy működésem már teljesen normális, de a nyakam tovább vastagodott. Ugyanaz az orvos tegnap azt mondta, hogy meg kell műttetni a pajzsmirigyemet. Teljesen kétségbe vagyok esve, és az orvosra is dühös vagyok, megmondhatta volna már először is, hogy műtét lesz a vége.
Önnél igen ritka, peches helyzet fordult elő: a csökkent pajzsmirigy működés normalizálódása az érintettek túlnyomó többségénél azzal jár együtt, hogy a pajzsmirigyük megkisebbedik. Orvosa tehát egyáltalán nem akarta Önt becsapni. A pajzsmirigy-műtéttel kapcsolatban itt és itt olvashat részletes tájékoztatást. Bár persze sosem okoz örömet, ha műtétet kell valakinél elvégezni, mint a tájékoztatóban láthatja, a kétségbeesésre semmi oka sincsen.
Egy éve hiába panaszkodtam az orvosomnak, nem jött rá, hogy mi a bajom. Elmentem egy másikhoz, aki megállapította, hogy csökkent pajzsmirigy-működésem van, és lehet, hogy ez már régóta fennáll és ez okozta a legfőbb panaszomat, a hízást is. Lehet-e valamilyen támogatást vagy kártérítést kérni a biztosítótól? Nekem ugyanis több tízezer Ft-ot kellett költenem a hízás miatt az új ruhatáramra.
Az orvos, ahogy rendes emberhez illik, együtt érez a bajba jutottakkal. Kérdése, több mint érdekes. A biztosítónál sok sikerre azért ne számítson. Ha a szociális helyzete indokolja, az önkormányzattól kérhet támogatást.
Évek óta csökkent pajzsmirigy-működésre szedek gyógyszert. Teljesen egészségesnek érzem magam, az orvosom szerint is teljes életet fogok élni a betegséggel. Hivatásos katona szeretnék lenni. A katonaorvosi vizsgálat során azonban figyelmeztetett az orvos, hogy ne reménykedjem a felvételben, mivel rendszeres gyógyszerszedésre szoruló embert aligha tartanak alkalmasnak hivatásos tisztnek. Nem értem, és eléggé elkeserített, amit hallottam.
A hadsereg idevágó szabályzatát természetesen nem ismerjük. Ha létezik olyen passzus, ami alapján egy gyógyszeresen normalizált csökkent pajzsnmirigy működésű embert eltanácsolhatnak a hivatásos katonai pályától, akkor ez egy orvosszakmai szempontból elfogadhatatlan szituáció. Sajnos ötletünk nem sok van. Ha ismét sorozásra megy, vigyen magával az Önt kezelő orvostól szakvéleményt az állapotáról, illetve akkor kérdezzen rá a konkrét szabályzatra, amire hivatkozva Önt el akarják tanácsolni.
Pajzsmirigy-műtétet végeztek nálam, amiután csökkent pajzsmirigy-működés alakult ki. Egyetemre jártam és egy idő után nem mentem el az orvoshoz, hanem magam határoztam meg a gyógyszer adagot. Teljesen jól éreztem magam, de két éve a biztonság kedvéért elmentem a korábbi pajzsmirigyes orvoshoz. A vérvételnél kiderült, hogy minden leletem arra utal, hogy túladagoltam a gyógyszert. A felére kellett csökkenteni a gyógyszeradagot, és egy éve már épp normálisak a leleteim (a felső határ közelében van az FT4, az alsó határ közelében a TSH). A baj csak az, hogy azóta (és ez már 2 éve tart!) híztam 10 kg-ot, fáradékonyabb és jóval lehangoltabb lettem. Mit tegyek?
Az igaz, hogy az orvos sosem a leleteket, mindig az embert kell kezelje. De az biztos, hogy a mesterségesen előidézett pajzsmirigy-hormon túladagolás súlyos veszélyeket rejt magában: csontritkulásra vezethet, szívelégtelenség alakulhat ki, a teherbeesés esélyét csökkenti, a vetélés rizikóját növeli például. Az Ön szervezete évek alatt hozzászokott egy pajzsmirigy-túlműködéshez, és ez mint valami serkentő drog stimulálta Önt. Az új, normális egyensúly kialakulása lassan, évek alatt alakul ki Önnél. Egyrészt legyen még türelemmel, másrészt érdemes lenne pszichológushoz vagy ideggyógyászhoz fordulni, hogy nincs-e Önnek depresszióra (kedélybetegségre) hajlama.

általános kérdések

Jóindulatú, többgöbös golyva miatt műtöttek pár éve. Örökölheti-e ezt a betegséget a lányom?
Ma Magyarországon a nőknek több mint 10% esélye van arra, hogy pajzsmirigy-műtétet vagy azt kiváltó kezelést végeznek nála. A lányának erre legalább kétszer nagyobb az esélye. A göbösödés mint betegség közvetlenül általában nem, de az arra való hajlam örökíthető. A többgöbös golyva Magyarországon az esetek túlnyomó többségében a jódhiánnyal kapcsolatos. Tehát lányánál különösen fontos lehet, hogy a Magyarországon majdnem mindenkit érintő jódhiányt normalizálja. Célszerű lenne, ha lányánál pajzsmirigy vizsgálatot végeznének.
Évek óta fennálló göbömet rendszeresen ultrahang-vizsgálattal is ellenőrzik. Úgy tudom, hogy ez a vizsgálat nem árthat nekem. Igaz ez akkor is, ha tízszer vagy húszszor is elvégzik?
Igen, az ultrahang-vizsgálatnak semmilyen mellékhatása vagy ártó hatása nincsen.
A napokban észrevettem egy csomót a nyakamon, ami semmilyen panaszt nem okoz, az is lehet, hogy régóta ott van már. El kell-e mennem vele orvoshoz, ha nem okoz panaszt?
El, mindenképpen el kell mennie orvoshoz. A nyakán lévő csomó teljesen ártalmatlan is lehet, de elképzelhető, hogy kezelendő betegséget jelez. Ha az utóbbiról van szó, akkor a kezelés elmulasztása veszélyeztetheti egészségét. Az, hogy semmilyen panaszt nem okoz egy csomó az érintettnek, annak, őszintén mondva egy orvos nem szokott örülni. Épp azért, mert ilyen esetben az érintettek nem vagy épp nem az optimális időben keresik fel az orvost.
Tegnap jártam pajzsmirigy specialistánál, aki göbös golyva miatt citológiai vizsgálatra utalt be. Nagyon félek a vizsgálattól? Nem okozhat panaszt, ha megbolygatják a pajzsmirigyemet? A szúrástól magától is nagyon félek. Nem lehetne elkerülni a vizsgálatot?
A citológiai vizsgálat okozta kellemetlenségekről részletesen ide kattintva olvashat. Összefoglalva azt kell mondani, hogy a citológiai vizsgálat okozta kellemetlenség az esetek túlnyomó többségében kisebb, mint amit egy szimpla vérvétel okoz, a göbből történő mintavétel pedig semmilyen kimutatható ártalmat nem okoz a pajzsmirigyben.
Pajzsmirigy-megnagyobbodást találtak nálam és izotóp-vizsgálatra küldtek. A vizsgálatnál nem vett fel izotópot a pajzsmirigyem. Csak két hét múlva megyek vissza az endokrinológushoz, ezért Önöket kérdezem, mit jelent ez?
Két lehetőség jön szóba. Az egyik, hogy betegség következményéről van szó. Ilyen lehet gyulladásos pajzsmirigy-elváltozás, amikor a pajzsmirigy tényleg nem vesz fel az izotópot. A másik, és talán gyakoribb eset, ha a szájon át adott izotóp nem szívódik fel akár azért mert nem éhgyomorra ment a vizsgálatra, akár épp azért mert sokáig volt éhgyomorral, aminek hatására a gyomornedv fokozott elválasztása indult el és ez gátolta az izotóp felszívódását. Amennyiben utóbbiról van szó, elképzelhető, hogy megismétlik a vizsgálatot, de ezúttal másik izotópot adnak vagy pedig injekcióban adják be az izotópot.

göbméret és panaszok összefüggése

Nyelési panasz miatt ma végeztek nálam ultrahang-vizsgálatot, és találtak egy 4 mm-s cisztát a pajzsmirigyemben. Kétségbe vagyok esve, és csak 2 héttel későbbre adtak időpontot pajzsmirigy-specialistához. Mi lesz velem addig?
Hacsak nekünk vagy másnak nem sikerül Önt megnyugtatnunk, valószínű, egyre idegesebb lesz. Amire kérdése irányulhat, arra nézve teljesen megnyugtató választ tudunk adni. Ilyen nagyságú pajzsmirigy elváltozásnak gyakorlatilag nincsen onkológiai jelentősége. Konkrétan azt lehet mondani, hogy körülbelül 1000 ilyen elváltozásból egy rosszindulatú. Ha véletlenül Ön lenne ez az 1000. és nem vizsgáltatná ki, nem műttetné meg, több mint 95% a valószínűsége annak, hogy sem az életminőségét, sem az életkilátásait nem korlátozná az elváltozás. Ez számszerűen ötven az egymillióhoz, ami ugyanakkora esély minthogy valakit a következő egy évben halálos közlekedési baleset ér. (Ennek okát ide kattintva olvashatja el.)
Egy kérdés, amit egy kis faluban végzett golyva szűrésen tett fel egy 60 éves asszony, akinek az áll vonaláig érő hatalmas pajzsmirigy-nagyobbodása volt, és az ezáltal okozott légcső-szűkület miatt annyira fulladt, hogy három-négy szót bírt csak kimondani, utána jó fél percig kapkodta a levegőt, mire újra el tudott mondani néhány szót: "Régóta vastag a nyakam. Az utóbbi években vettem észre, hogy egyre rosszabb a nyelésem, a darabos ételt már nagyon nehéz lenyelni, és fulladok is. A háziorvos elküldött pajzsmirigy-specialistához, aki rögtön a sebészetre akart küldeni, és azt mondta, hogy meg kell műteni a pajzsmirigyemet, mert a vizsgálatok alapján trahea-kompresszióm van és a strúmám okozza szerinte a panaszaimat. Nem tudom, mit jelentenek ezek az idegen kifejezések, és nem mertem megkérdezni tőle. A szomszédasszonyom azt mondta, ne törődjek azzal, mit mondott az orvos, adott azokból a cseppekből, amik neki is használtak 30 évvel korábban, amikor fulladt. Nem akarom megsérteni a szomszédasszonyomat, de nem merem bevenni a cseppeket, mert csúnya barnás színe van. Mi lehet ez a folyadék, bevehetem maga szerint?"
A panaszai alapján csak azt tudom mondani, hogy sürgősen keresse fel a háziorvosát, aki kórházba fogja utalni Önt. Ott, amint lehetővé teszi az állapota meg fogják műteni a pajzsmirigyét. Ha nem ezt teszi megfojthatja a hatalmasra nőtt pajzsmirigye. A trahea-kompresszió légcsőszűkületet jelent, a strúma pedig a pajzsmirigy megnagyobbodását. A cseppeket pedig ne vegye be semmiképp sem.
Irisz-diagnosztánál jártam, aki azt mondta, hogy pajzsmirigy-betegség okozza a panaszaimat (ideges vagyok, nem tudok aludni, fulladok, hőhullámaim vannak, 10 kg-ot híztam egy év alatt). Az orvosi vizsgálatnál meg is találták a pajzsmirigyemben a problémát: ugyan a pajzsmirigy-működésem normálisnak bizonyult, de az ultrahang-vizsgálat kimutatta a bajt, egy 8 mm-s cisztát az egyik pajzsmirigy-lebenyemben. Az endokrinológus ugyanakkor azt mondta, hogy a panaszaimat nem pajzsmirigy-betegség okozza, elküldött kardiológushoz, aki a vizsgálatok után azt mondta, teljesen egészséges a szívem. Akkor mégis csak a pajzsmirigy-ciszta lehet az ok, nem?
Nem... A pajzsmirigy göbös elváltozásának az a betegségnek még nem, inkább csak rendellenességnek tekinthető formája áll fenn Önnél, ami az ország nagy részén élő nőknek előbb-utóbb több mint felénél kimutatható. Ha ez normális pajzsmirigy-működéssel társul (mint majd minden esetben), akkor egyértelműen kizárható a pajzsmirigy szerepe bármilyen tünet, panasz hátterében.
Szűrővizsgálat során a bal pajzsmirigyemben egy 4 és egy 6 mm-s cisztát találtak ultrahang-vizsgálattal. Pajzsmirigy-szakrendelésre küldtek, ahol a megismételt ultrahang-vizsgálatnál a bal oldalon csak egy 8 mm-s göböt írt le az orvos, viszont a jobb pajzsmirigyemben is talált egy 3 mm-s göböt. Orvosismerősöm egy jónevűnek mondott harmadik orvoshoz irányított, aki megultrahangozott, majd azt mondta, hogy ártalmatlan szerkezeti eltérések vannak a pajzsmirigyemben, amit nem szabad göbnek minősíteni. Ezt volt a legjobb hallanom, de azért nem vagyok egészen nyugodt mivel pár napja azt érzem, hogy szorít a nyakam. Önöknek mi a véleménye?
A pajzsmirigy-specialisták nagy része egyetért abban, hogy 1 cm-nél kisebb pajzsmirigy ultrahang-szerkezeti eltérésnek nincsen gyakorlati onkológiai jelentősége. Olyan betegnek, akit erről nem sikerül meggyőzni, ellenőrző vizsgálatot lehet javasolni egy évvel később. A nyaki szorító érzés magyarázata pedig az Ön esetében nagy valószínűséggel az ellentmondásos vizsgálatok okozta szorongás. Ilyen állapotokban a pajzsmirigy gyakran vérbővé válik, megduzzad, ami gombócérzést, nyaki szorítást, ritkán még nyelési panaszt is okozhat. Ha elfogadja az Önt teljesen megalapozottan megnyugtató harmadik orvos véleményét, akkor szorongása, és ezzel nyaki panaszai is meg fognak szűnni.
Két éve találtak nálam egy 9 mm-s göböt pajzsmirigy ultrahang vizsgálatnál. Körülbelül azóta, hogy ez kialakult nálam, azóta mindenféle panaszom van. (Sokkal kevesebbet bírok fizikailag, híztam 15 kg-ot, szinte minden este fulladok, szorít a nyakam.) A leleteim szerint a pajzsmirigy működésem normális. Jártam már tüdőgondozóban, kardiológusnál, minden leletem negatív. A pajzsmirigyes orvosomnak már többször panaszkodtam, de semmilyen gyógyszert nem adott a göbre, és azt mondta, hogy az csak szépséghiba. Pedig semmi más nem okozhatja a panaszt, hiszen minden leletem negatív és amióta ez a göb lett, azóta vagyok rosszul. Kérem, ha tudnak, segítsenek!
Egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a kérését teljesíteni, de megpróbáljuk. A göbe nagyon valószínű, hogy már évek, akár évtizedek óta változatlan nagyságban jelen van a pajzsmirigyében. Ha a pajzsmirigye egyébként nem nagyobb, ekkora göbre semmilyen panaszt nem lehet fogni. Ilyen nagyságú göb a felnőtt magyar nők 15-20%-ánál is van, anélkül, hogy panaszt okozna vagy tudnának róla. Panaszai hátterében elképzelhető, hogy a hízás áll. Ön a két évvel ezelőtti állapotához képest éjjel-nappal 15 kg plusz súlyt cipel, ez fáradékonyságát, fulladását, gyengeségét önmagában is magyarázza. A másik lehetőség, hogy Önt nagyon nyugtalanítja az a tudat, hogy csomót találtak a pajzsmirigyében, és az ettől való félelem, szorongás okozza panaszait. Ilyen nagyságú göb esetén teljesen biztonságban van, és a göb miatt sem az élete, sem az egészsége nincs veszélyben, ha időnként ellenőrizteti a göb nagyságát. Ha ez nem nyugtatja meg Önt, kérje ki kezelő orvosának a véleményét, ha a szorongás áll panaszai hátterében az ismételt megnyugtató orvosi vélemény segíthet panaszai csökkentésében, ha nem, pszichológus segítségét is célszerű lehet igénybe venni.

pajzsmirigy-műtéttel kapcsolatos kérdések

Csomót találtam a nyakamon, melyet kivizsgáltatva egy 4 cm-s pajzsmirigy-göb igazolódott. A citológiai vizsgálat jóindulatú eredményt mutatott, a pajzsmirigyhormon-leleteim is jók lettek. Ennek ellenére műtétet javasoltak, meg se próbáltak gyógyszerrel kezelni, pedig nekem semmilyen panaszom nincsen. Miért kell ezt megműttetni?
Legalább két esetben egyértelmű választ tudunk adni: ha légcső-szűkületet okoz a göb illetve ha a mellkasba terjed a pajzsmirigye. Ha egyikről sincsen szó, akkor sem találunk kivetnivalót az Önnek javasoltakban. Ennek több oka közül a talán legfontosabb, hogy ilyen nagy göb esetében az átlagosnál jóval nagyobb az esélye annak, hogy a későbbiekben is lassan növekedni fog a göbe, és előbb-utóbb valamilyen, göb által okozott szövődmény miatt kell a műtétet elvégeztetni (légcső- vagy nyelőcsőszűkület, mellkasba terjedés, pajzsmirigy-túlműködés, nyaki panasz). Ha a műtétet akkor végzik el, amikor a göb már valami szövődményt okozott, egyértelműen nagyobb a műtéti szövődmények gyakorisága is, mint ha korábban végzik el a műtétet. Kérdésének másik részére azt mondhatjuk, hogy ilyen nagyságú göb esetében gyakorlatilag kizárható, hogy bármilyen gyógyszer hatással lenne a göbre (kisebb göböknél is kérdéses gyógyszeres kezelés indokoltsága, hatékonysága).
Régóta fennálló nyaki panaszaim kivizsgálása során pajzsmirigy-göböt találtak. Megműtöttek, a műtét után 3-4 hónapig sokkal jobban voltam. Pár hónapja ugyanolyan panaszaim vannak, mint korábban évekig. A leleteim rendben vannak. Miért vannak mégis panaszaim, ha most rendben a pajzsmirigyem?
Csak valószínű választ tudunk adni, nem biztosat: valószínűleg a pajzsmirigy-műtét előtt sem a pajzsmirigy-göb okozta a panaszát, hanem más szervi vagy lelki (-alkati) eredetű betegség/probléma. Az a tény, hogy a műtét után néhány hónapig panaszmentes volt, arra utal, hogy szorongásos alkat, lelki eredetű problémák, netán túlfeszített életritmus okozza és okozta a panaszát. Nyilván a műtét után egyrészt felszabadult a műtéttől való félelem alól, másrészt többet pihent, családtagjai, munkatársai jobban kímélték Önt, mint annak előtte illetve most, hogy újra egészségesnek tekintik Önt. Háziorvosával, a pajzsmirigy-műtétet végző sebésszel kell megbeszélje a problémáját.
Daganat-gyanú miatt műtötték a pajzsmirigyemet. Szerencsére jóindulatú elváltozást mutatott a szövettan, a műtét jól sikerült, teljesen panaszmentes vagyok. Ugyanakkor elkeserít, hogy vastag, ronda heggel gyógyult a seb, miközben a velem egy időben operált két másik betegnek jóformán alig lehet észrevenni. A körzeti orvosom azt mondta, ez előfordul, viseljem el. Nem gondolnám, hogy túlságosan hiú lennék, de nagyon zavar, nem merek csak magasnyakú pulóverben járni. Miért lett nekem ilyen ronda a hegem? Tudok valamit tenni?
Igen tud. Keresse fel az Önt operáló sebészt, nagy valószínűséggel ő megoldja a problémáját vagy útbaigazítja. Ha mégsem tenné, plasztikai sebész segíteni tud magán. A miértre az ún. keloidos hajlam adja a választ: az emberek néhány százaléka rendelkezik ezzel a nem túl örömteli hajlammal, ami akár egy komolyabb hétköznapi sérülés esetén is azt okozhatja, hogy vastag heggel gyógyul egy seb.
Évek óta ellenőrzésre hívogatnak 1,5 cm-s "hideg" göböm miatt. Kétszer is megnyugtató eredményű volt a citológiai vizsgálat. Ugyanakkor semmilyen gyógyszeres kezelést nem adnak. Az orvos kitért a válasz elől, amikor legutóbb megkérdeztem, mire számítsak. Õszintén szólva nagyon unom már ezt a bizonytalanságot, szeretném ha megműtenének, amire viszont azt válaszolta az orvosom, hogy ahhoz kicsi a göb? Mit tegyek?
Először is próbáljon megnyugodni. Kétszer is negatív volt a citológiai lelete, a göbe nem nőtt az eltelt évek alatt. Tehát a nyugtalanságra semmilyen okot adó onkológiai ok nincsen. Másrészről viszont meg kellene barátkozni azzal a gondolattal, hogy akár egy szemölcs vagy anyajegy, göbe valószínűleg élete végéig ott marad, hacsak nem távolítják el. Panaszt nem okozó, nem növekedő másfél cm-s göb esetén általában nem szoktak műtétet javasolni. Az egyetlen kivétel, ha valakit nem sikerül megnyugtatni, és a műtét elmaradása esetén a göb által okozott stressz több kárt tesz, mint amennyi egy bizonyos szempontból indokolatlan pajzsmirigy-műtét szövődményének rizikója.
A családban mindenkinek golyvája van, édesanyámat 30 éve megműtötték emiatt. Õ azóta rekedt, és a mai napig bánja, hogy hagyta magát megoperáltatni. Ötvenöt éves koromra nekem is panaszt okoz a lassan növekedő golyvám. Az orvos azt állapította meg, hogy a légcsövemet felére beszűkíti a golyva, és műtétet javasolt. Nem értem, miért nem ad valamilyen gyógyszert, miért akar mindjárt műtétet végeztetni?
Vannak helyzetek, amikor eltér még a specialisták véleménye is arról, hogy miszerint kell egy beteget kezelni. Ön azonban valószínű, hogy nem találna orvost, aki mást javasolna, mint az Önt kezelő kolléga. Biztosan hatékony gyógyszer ugyanis nincs a pajzsmirigy-göbökre. Vannak állapotok, amikor ennek ellenére az orvosok egy része gyógyszerrel próbálkozik. De egy olyan nagyságú golyva, mely a légcsövet felére szűkíti, egyértelműen műtéttel kezelhető csak biztonságosan.
Egy jónevű sebész végzett nálam pajzsmirigy-műtétet göb miatt egy éve. A műtétnél a hangszalagot ellátó ideg megsérült, azóta is rekedt a hangom. Ezek után kiderült, hogy ez a sebész nem is számít pajzsmirigy specialistának. Most megint pajzsmirigy-műtétet kell végezni nálam, mert az első műtét előtt a másik oldalon is meglévő göböm nagyon sokat nőtt, és újra fulladok. Nagyon félek, hogy még egyszer úgy járok mint az első műtétnél.
Olyan esetben, amikor a féloldali hangszalag megbénult és az ép hangszalag oldalán pajzsmirigy-műtétet kell végezni, egyértelmű, hogy pajzsmirigy sebészetben nagy gyakorlattal rendelkező orvos kell elvégezze a műtétet. Az Önnél a kivizsgálást végző endokrinológustól (belgyógyásztól) kérdezze meg, hogy kit ajánl Önnek.

daganattól való félelem

A citológiai vizsgálat alapján jóindulatúnak minősített "hideg" göböt találtak nálam. Elrákosodhat egy ilyen göb?
Semmilyen bizonyítékkal nem rendelkezünk, ami egy eredetileg jóindulatú göb elrákosodását támasztaná alá. Tehát a válaszunk egyértelmű nem.
Egyik ismerősömnél két éve egy citológiai vizsgálat alapján jóindulatúnak minősített "hideg" göböt megműtöttek és a szövettani vizsgálat rosszindulatúságot igazolt. Egy hónapja nálam is találtak egy göböt, a citológia nálam is megnyugtató eredményt mutatott. De az ismerősömmel történtek miatt egyáltalán nem vagyok nyugodt. Milyen gyakran téved a citológus?
Két részre kell választani a problémát. Az első kérdés az, hogy milyen gyakran fordul elő, hogy jóindulatúnak minősítik a citológiai vizsgálat eredményét, és utóbb a szövettani vizsgálat mégis rosszindulatúságot igazol pajzsmirigy göb esetében. Ez a helyzet Magyarországon körülbelül minden 500-2000. esetben fordul elő, attól függően, hogy mennyire gyakorlott a mintavételt és a citológiai vizsgálatot végző orvos. A második, hogy ki követheti el a hibát: a hiba az esetek 2/3-ában a mintavételnél (nem sikerül megfelelő számú sejtet nyerni vagy nem a kóros részből történik a mintavétel) és 1/3-ban a mikroszkópos értékelésnél fordul elő.
A panaszaim alapján elindult kivizsgálás végén "forró" göböt, autonom adenomát állapítottak meg nálam. Az orvos izotóp-kezelést javasolt. Teljesen kétségbe vagyok esve, egy 8 és egy 11 éves gyerekem van. Nem mondta meg, de hát gondolom ez azt jelenti, hogy rákom van. És gondolom, hogy ráadásul előrehaladott stádiumú rákom, mert ha nem az lenne, megműtenének. Tudom, hogy biztosat nem mondhatnak, de mégis milyen kilátásaim lehetnek?
Ön, rettenetes félreértésben van. Önnek jóindulatú pajzsmirigy betegsége van. A "forró" göbök gyakorlatilag minden esetben jóindulatú elváltozást jelentenek. A "forró" göb olyan göböt jelent, ami fokozottan vesz fel izotópot, éppen ez a sajátossága teszi lehetővé az izotóp-kezelést. Ezt éppen azért adják, mert ilyen esetben ezzel a veszélytelen kezeléssel elkerülhető a műtét. Tagadhatatlan, hogy az izotóp-kezelést daganatos pajzsmirigy-betegségekben is alkalmazzák, de ilyen esetben csak és kizárólag a műtét elvégzése után. Ez is azt bizonyítja, hogy kizárható, hogy Önnél rosszindulatú betegség miatt adnának izotóp-kezelést. Kizárt, hogy félelme megalapozott lenne. Épp ezért ne habozzon, ha a legcsekélyebb kétsége van még mindig, sürgősen menjen vissza az orvosához, mondja el neki is, amit nekünk megírt, hogy ő is megnyugtathassa - az orvosnak a beteg kérése esetén kötelessége a teljes igazság feltárása, de hát az Ön esetében egyszerűen nincs mit elhallgatni!

rosszindulatú pajzsmirigy elváltozásokról

Többgöbös golyva miatt a bal oldali pajzsmirigyem egészét, a jobb oldalinak egyharmadát eltávolította sebész. A bal oldali pajzsmirigyemben a szövettani vizsgálatnál egy 1 cm-nél kisebb egygócú, egészben eltávolított papilláris rákot találtak. A kezelőorvosom onkológushoz irányított, aki azt mondta ne foglalkozzam ezzel, és azt írta véleményként, hogy onkológiai teendő nincsen. Beküldtem a férjemet is, állítólag neki is ezt mondta. De nagyon félek, mert édesapám rákos betegségben halt meg, az orvos nem mondta meg neki és a anyukám lelkére kötötte, hogy ő se mondja meg. Fél évvel később meghalt édesapám. Szóval azóta állandóan ez jár a fejemben.
Az Ön példája is azt támasztja alá, hogy felnőtt embert, teljesen fel kell világosítani betegsége természetéről, mert ha nem ezt teszik, akkor egy generációval később is káros hatásai lehetnek a mellébeszélésnek. Az Ön esetében mind a jogi vonatkozás (beszámítható, cselekvőképes felnőtt magyar állampolgárt kötelező az orvosnak felvilágosítani, másként csak a beteg dönthet, ha azt kéri az orvostól, hogy általa kijelölt embert tájékoztasson), mind a szakmai vonatkozás miatt meg kell nyugodjon. A szakmai válasz ugyanis az, hogy az Önnek pontosan olyan életkilátásai vannak, mintha nem lett volna a pajzsmirigyében az 1 cm-s papilláris rákos góc. (Mind a mérethatár, mind a szövettani szerkezet nagyon lényeges.) Részletekről ide kattintva olvashat.
Papilláris rák miatt 2 éve megműtöttek és sugárkezelést is kaptam. Több orvos is azt mondta, hogy meg fogok gyógyulni, de nagyon nehéz ezt elhinni. 3 havonként, néha gyakrabban rendelnek vissza ellenőrzésre. Minden alkalommal rettegek attól, hogy találnak valamit, azonkívül furcsának tűnik, hogy miért hívogatnak 3 havonta, ha olyan jók az esélyeim.
Az Ön betegségénél a ma elfogadott gondozási gyakorlatról itt olvashat. Ha orvosa eszerint jár el, akkor minden oka megvan arra, hogy gyógyulásban reménykedjen. Annak oka, hogy Önt az Ön konkrét esetében 5 évig indokolt hathavonkénti ellenőrzésnél gyakrabban kontrollálják, nem világos. Valószínű arról lehet szó, hogy az Önt gondozó kórházban minden daganatos betegnél elvégzik a 3 havonkénti ellenőrzést – azoknál is, akiknek nagyon rosszak a kilátásai, és azoknál is (így Önnél is), akiknek minden esélyük megvan a teljes gyógyulásra. Ha ez áll a háttérben, ez egy rossz gyakorlat, mert ahogy a szükségesnél ritkább ellenőrzés, úgy az indokoltnál gyakoribb kontroll is ártalmára van az embernek (az egyik esetben testi, a másik esetben „csak” lelki ártalom éri). Azt tanácsoljuk, kérdezze meg az Önt gondozó orvost, hogy miért kell Önt háromhavonta ellenőrizni.
Rosszindulatú pajzsmirigy-daganat miatt műtöttek 14 évvel ezelőtt. Azt mondták, hogy gyógyultnak tekinthető az állapotom, és tényleg teljesen jól is érzem magam, minden probléma nélkül tudom szedni a gyógyszert. Azt szeretném tudni, hogy örökölheti-e valamelyik gyerekem a pajzsmirigy-rákot?
A pajzsmirigy rosszindulatú megbetegedései közül egy speciális és ritka fajta örökölhető. Ez a medulláris pajzsmirigy rák familiáris (családi) típusa. Akinél medulláris pajzsmirigy rák igazolódott szövettanilag, annál manapság genetikai vizsgálatot végeznek, mellyel egyértelműen tisztázható, hogy örökletes formáról van-e szó az adott esetben. Ha véletlenül ez a fajta daganata volt Önnek, akkor célszerű felkeresni pajzsmirigy szakembert, aki megfelelő szakemberhez irányítja Önt. Ha más típusú daganata volt Önnek (papilláris vagy follikuláris vagy Hürthle-sejtes típusú), akkor kizárható, hogy ezt átörökíthette a gyerekeire.
Follikuláris típusú pajzsmirigy rák miatt operáltak 3 évvel ezelőtt. Kiegészítő izotóp-kezelést is kaptam. A legutóbbi ellenőrzésen kiderült, hogy áttét alakult ki a tüdőben. Az orvos azt javasolta, hogy az áttétet operáltassam ki, már időpontot is kaptam a sebészetre. Õszintén szólva engem teljesen összetört ez a dolog, és nem nagyon látom értelmét, hogy újabb műtétnek tegyem ki magam. Gondolom, nem mondják meg, milyen kilátásaim vannak, de van-e egyáltalán értelme a műtétnek?
Az Önt kezelő orvostól kérdezze meg, milyen kilátásai vannak. Látatlanban annyit azért el kell mondani, hogy amennyiben nem végezteti el a műtétet, az életét kockáztatja. Ezzel szemben, ha beleegyezik a műtétbe, abban az esetben teljes gyógyulásra is több-tíz százalékos nagyságrendben lehetnek esélyei.
36 éves vagyok. Papilláris pajzsmirigy-rák miatt 5 hónapja végeztek nálam műtétet, kiegészítő izotóp-kezelést is kaptam. Az izotóp-kezelést végző orvos, a sebész és az endokrinológus is egymástól függetlenül azt mondták, hogy 90%-nál nagyobb az esélyem arra, hogy meg fogok gyógyulni. Félév után visszamentem dolgozni, ahol nem tudtam eltitkolni a betegségemet. Elég kiborító a kolléganőim sajnálkozó együttérzése, ennél már csak az volt rosszabb, amikor az üzemorvos azt javasolta, hogy százalékoltassam le magam a pajzsmirigy betegségem miatt. Mit tegyek?
A legrosszabb megoldások közé tartozna, ha megfogadná az üzemorvos tanácsát. Önnek minden esélye megvan arra, hogy teljes és korlátozás nélküli életet fog tudni élni. Erre nézve esélyei egyértelműen jobbak, mintha egy banális enyhe magas vérnyomás betegsége vagy - hogy egy másik szintén nagyon gyakori példával éljünk -krónikus légcsőhurutja lenne. Ha az emberi butaság vagy a tolakodó együttérzés miatt a munkahelyén nem tudná elviselni a légkört, akkor elképzelhető, hogy az lenne a legcélravezetőbb, ha keresne egy másik munkahelyet.
10 napja műtöttek pajzsmirigy daganat gyanú miatt. A műtét közbeni szövettani vizsgálat nem utalt rosszindulatúságra. 5 napja hazaengedtek azzal, hogy nincs semmi probléma, négy hét múlva jelentkezzek ellenőrzésre. Teljesen jól voltam, felszabadultam a több hétig tartó bitzonytalan rettegés alól, hogy rákom van. Ma délután viszont táviratot kaptam a kórházból, hogy jelentkezzek ismét a sebészeten. Berohantam a sebészetre, ahol azt mondta a sebész, hogy újabb műtétet kell végezni, mert a szövettani vizsgálat papilláris rákot mutatott. Azóta se tértem egészen magamhoz, azt se tudom mit kérdeztem, azt meg végképp nem, hogy a sebész miket válaszolgatott. Mi ez az "egész"?
A műtét közbeni fagyasztásos gyors szövettani vizsgálatnál az elváltozásnak csak igen kis része alapján mond véleményt a szövettanász. Valószínűleg Önnél nem a daganatos részt nézték meg. Ez kb. 1-2%-os gyakorisággal fordul elő, tehát meglehetősen ritka helyzet. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az emberi szervezet legjobb indulatú, rosszindulatúnak nevezett daganatáról van szó, ahol rendkívül jó esélyei vannak az embernek a teljes gyógyulásra.
Kérem, olvassa el ide kattintva a betegtájékoztató idevonatkozó részét.

egyéb problémák

Több mint másfél éve egy két cm-s pajzsmirigy-göböt találtak nálam. Azóta háromhavonként rendelnek vissza ellenőrzésre, minden alkalommal (eddig 7) pajzsmirigy-hormon-meghatározást (eddig mindig a normális határokon belül voltak az értékeim), majdnem minden alkalommal ultrahang-vizsgálatot (eddig 5-öt), minden második alkalommal izotóp-vizsgálatot (eddig 3-at) végeztek. Gondolom, nem sokat érnek ezek a vizsgálatok, ha ilyen gyakran kell ismételgetni, ráadásul egyszerre minden vizsgálatot nem is tudnak elvégezni, ezért egy-egy ellenőrzés két, de volt már, hogy három napomat vette el. Nem lehetne valamilyen jobb műszerrel és ritkábban nézni a göbömet?
Nehéz egyértelmű választ adni a kérdésére. Két lehetőség van. Igen kivételes esetben képzelhető csak el, hogy ilyen gyakori ellenőrzést tenne indokolttá egy két cm-s göb olyan embernél, akinek normális a pajzsmirigy-működése. (Jelen sorok írója 30.000 betegből egynél sem találkozott még ilyen kivételes esettel...) Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy van-e valamilyen speciális oka a gyakori kontrolloknak. Ha nincs, akkor nehezen elfogadható ez a gyakorlat, hiszen az indokoltnál gyakoribb ellenőrzés épp úgy árt a betegnek, mint az indokoltnál ritkább, nem beszélve arról, hogy az ideje a betegnek épp úgy drága, mint az orvosnak.
Konkrét kérdésére a válasz az, hogy a göbös golyva ellenőrzése során abban vita van a szakemberek között, hogy mi a legjobb módszer, de senki se szokott az izotóp- és az ultrahang-vizsgálaton kívül más képalkotó eljárást végeztetni ilyen esetben.
Nemrégiben állapították meg, hogy pajzsmirigy göböm van. A citológiai vizsgálat eredménye nem volt egészen megnyugtató, az orvos azt mondta, hogy nagy a valószínűsége, hogy jóindulatú elváltozás áll fenn. Azt tanácsolta, hogy szedjek fél évig l-tiroxin hatóanyagú gyógyszert, ami a pajzsmirigy növekedését befolyásoló TSH hormont visszaszorítja. Ha a göböm ennek hatására megkisebbedik, akkor teljesen megnyugodhatom, mert egész biztos, hogy jóindulatú a megkisebbíthető göb. Elfelejtettem neki szólni, hogy csontritkulásom is van. Szedhetem így a gyógyszert?
Erre csak a kezelő orvosa adhat megfelelő választ. Ha a csontritkulást csak laboratóriumi vizsgálattal mutatták ki, akkor valószínűleg nem lesz akadálya annak, hogy fél évig szedje a javasolt gyógyszert.
A barátnőmnek pár éve sikeresen kezelték a golyváját Metothyrin nevű gyógyszerrel. Lehet, hogy butaságot csináltam, de mikor nekem is megvastagodott a nyakam, akkor a háziorvos javasolta pajzsmirigy-vizsgálatra nem mentem el, hanem minden nap bevettem a barátnőm korábbról maradt gyógyszeréből. Nekem azonban nem használt, még jobban megvastagodott a nyakam azalatt a 3 hét alatt, amióta a gyógyszert szedem. Kérem, ne mondják, hogy butaságot csináltam (azt én is sejtem), de mondják meg mit tegyek, nekem miért nem használt a gyógyszer. A háziorvosomhoz nem merek visszamenni.
Mivel kérte, így nem mondjuk, hogy butaságot csinált... Szerencsére a pajzsmirigyben semmilyen visszafordíthatatlan károsodást nem okozhatott 3 hét indokolatlan és felesleges gyógyszer szedés. A barátnőjének valószínűleg egészen más pajzsmirigy betegsége volt mint Önnek. Ezt a gyógyszert pajzsmirigy-túlműködésre szokták adni, aminek tüneteit, közte a pajzsmirigy megnagyobbodását is, visszafejlesztheti a gyógyszer. De ha nincs túlműködése valakinek, és így kezdi el szedni ezt a gyógyszert, az törvényszerűen a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezet. Hagyja abba a gyógyszer szedését, és ha megvan még a beutalója, akkor keresse fel a pajzsmirigy-rendelést. Ha nincs meg a beutaló, akkor másikat kell kérnie. Az orvosnak azonban meg kell mondani, mit csinált. Ha ugyanis nem tudja ezt, akkor nagyon könnyen lehet, hogy nem fogja tudni megfelelően kezelni Önt.
Olvastam róla egy speciális tápszer segíthet a daganatos betegeknek. Nekem papilláris pajzsmirigyrákot állapítottak meg, s túl vagyok a kiegészítő izotóp-kezelésen. Az orvosom szerint meg fogok gyógyulni. Van-e értelme valameilyen speciális étrendnek?
Az Ön betegségénél nincs semmilyen adat arra, hogy ennek jelentősége lenne. Bizonyos értelemben talán árthat is. Egyszerűen azért, mert ahhoz, hogy Ön egészséges legyen nemcsak az orvosok munkájára van szükség, hanem arra is, hogy Önnek ne legyen betegségtudata. Tapasztalaim szerint minden olyan (pót)cselekvés, ami a betegség felé fordítja a figyelmet, távolabb viszi Önt attól, hogy belül, szubjektíve is egészségesnek érezze magát.