Pajzsmirigy tájékoztató honlap

Szótár

A-D E-H I-L TÁRGYMUTATÓ M-P R-S T-Z
Az idegen kifejezéseket kiejtésüknek megfelelő, fonetikus írásmóddal tüntettük fel.
aberráns pajzsmirigy Nem szokványos helyen elhelyezkedő pajzsmirigy-állományra használt kifejezés. A magzati fejlődés során a pajzsmirigy a nyelvgyökről "száll le" végleges helyére. A nyelvgyök és a pajzsmirigy szokásos helye között bárhol elhelyezkedhet aberráns pajzsmirigy-szövet, ha a magzati fejlődés során egy-egy pajzsmirigy sejtcsoport, ritkán az egész pajzsmirigy útközben elakadt.
adenoma Többféle értelemben, ellentmondásosan is használt kifejezés. Alapvetően szövettani (tehát műtéttel eltávolított szövet vizsgálata után használható) kifejezés: jóindulatú, tokkal körülhatárolt daganatot jelent. A klinikusok (belgyógyászok, endokrinológusok) sok esetben (nem egészen helyénvalóan) göbös (általában egyetlen göböt tartalmazó) golyva megnevezésére is használják. Az autonom adenoma megnevezés bevett fogalommá vált (ld. ott), bár használata szintén nem egészen helyénvaló.
anti-hTg A pajzsmirigy tireoglobulinnak nevezett fehérjéje ellen termelt ellenanyag, melyet vérvizsgálattal lehet meghatározni. 
anti-TPO A pajzsmirigy mikroszómálisnak nevezett frakciója, a pajzsmirigy peroxidáz enzim ellen termelt ellenanyag, melynek vérvizsgálattal kimutatható jelentős megemelkedése a pajzsmirigy autoimmun megbetegedését igazolhatja.
aspirációs citológia Injekciós tű segítségével a vizsgálandó elváltozásból sejtet szív ki (aspirál) az orvos, majd a sejteket speciális festés után mikroszkópban vizsgálják.
autoimmun betegség Kóros felismerési mechanizmus miatt a szervezet a saját sejtjeinek egy részét idegenként ismeri fel, és ezek ellen termel ellenanyagokat. (Ez így horrorisztikusan hangzik, az autoimmun betegségek döntő része messze nem ilyen rettenetes a valóságban.) A pajzsmirigy esetében a Basedow-kór és a Hashimoto-tireoiditisz jelent autoimmun kórképet. Társbetegségként nem ritka, más szervek autoimmun betegsége (így fiatalkori cukorbetegség, bizonyos gyulladásos izületi betegségek, mellékvesekéreg-elégtelenség, bizonyos típusú vérszegénység).
autonom adenoma A pajzsmirigy autonomia azon formája, melynél egy jól körülhatárolt göb termeli a pajzsmirigy-hormonokat.
autonomia A pajzsmirigy olyan betegségét jelenti, melynél körülírt elváltozás a szervezet igényeitől (azaz a TSH szabályozó hatásától) függetlenül termeli a pajzsmirigy hormonokat. Van egygócú (autonom adenoma), többgócú (multifokális) és a pajzsmirigy egész állományára kiterjedő (disszeminált) formája. 
Basedow-kór A pajzsmirigy autoimmun betegségeinek azon formája, melynél a pajzsmirigy sejteken lévő TSH-receptor ellen, annak működését serkentő ellenanyagot termel a szervezet. Ez pajzsmirigy-túlműködésre vezet, és - szemben a pajzsmirigy túlműködés egyéb okaival - az érintettek nagy részénél szemelváltozások is jelentkeznek.
benignus Jóindulatú elváltozás, betegség.
calcitonin Ld. kalcitonin.
ciszta Folyadékot tartalmazó tömlő. A göbök nagy része tartalmaz folyadékot. Ha a göb döntő része folyadékból áll, akkor beszélünk cisztáról, ha nagyobb részt szöveti állományból, akkor cisztikus göbről. A cisztikus göbök kisebb részében fordul elő rosszindulatúság, mint a nem cisztikus göbökben. 
conjunctivitis ld. konjunktivitisz
CT Komputer tomográfiás vizsgálatot jelent. Elve részben egyezik a hagyományos röntgen vizsgálattal, de itt a vizsgált szervről egy-három milliméterenként készül felvétel, s ezek alapján számítógép készíti el a felvételeket.
De Quervain tireoiditisz Ejtsd "dö kervén" tireoiditisz. A pajzsmirigy szubakut, granulomatózus gyulladása, melyre a hirtelen kezdet, a fájdalmas, kemény pajzsmirigy-duzzanat, láz, magas süllyedés jellemző. Valószínűleg vírus okozza, felismerése nem könnyű mert nyaki nyirokcsomó gyulladással téveszthető össze. Felismerése után kezelés nem nehéz. 
diplopia Kettőslátást jelent. A Basedow-kórhoz társuló szemtünetek közül az egyik legkomolyabb, mert a beteg napi életvitelét is jelentős mértékben megnehezíti.
diszlokáció A légcsőnek a pajzsmirigy megnagyobbodás által okozott eltérítése (trachea dislocatio). Légcső röntgen vizsgálattal mutatható ki.
echoszegény Olyan ultrahang-mintázat, melynél a szövetek az átlagosnál jobban nyelik el az ultrahangot - önmagában nem jellegzetes, mivel ez a leggyakoribb szerkezeti eltérés a legkülönfélébb pajzsmirigy-elváltozások esetén látható.
echoszerkezet Ultrahang-szerkezet. (Echo a visszhangot jelenti, mely az ultrahang-vizsgálat alapja: a szövetek eltérő mértékben verik vissza az ultrahangot, és ennek a képi megjelenítéséből lehet az elváltozások szerkezetére vagy épp áramlási viszonyaira következtetni.)
EOP Endokrin oftalmopátia. A Basedow-kórhoz társuló szemelváltozások megnevezése. Ritkán a pajzsmirigy másik autoimmun betegségénél, a Hashimoto-tireoiditisznél is észlelhető. Újabb megnevezése a szakirodalomban "TAO" (thyroid associated ophthalmopathy).
exoftalmusz A szem kidülledése. A Basedow-kórhoz társuló szemelváltozások talán legfontosabbika. Általában a pajzsmirigy-túlműködéssel együtt lép fel. Kezelhető betegség, de a szem dülledtsége bizonyos mértékben a betegség lezajlása után végleg fennmarad.
fagyasztásos szövettani vizsgálat Daganat gyanúja esetén végzett műtét közben a sebész által eltávolított elváltozásból végzett, igen nagy felkészültséget igénylő, rendkívül nagy felelősséget jelentő szövettani vizsgálat. Amennyiben a patológus (szövettanász) rosszindulatúságra utaló jelet észlel, akkor a műtétet ennek megfelelően kiterjesztik. (Az elváltozásból a patológus a vizsgálatra leginkább érdemes rész kivágja, és ezt mélyfagyasztásos technikával teszik mikroszkópos vizsgálatra alkalmas állapotba.) Hatékonysága a végleges, a teljes anyag vizsgálatát lehetővé tevő szövettani vizsgálatét nem érheti el.
fonal granulóma Műtéti fonal körül kialakult kemény sarjszövet. A (pajzsmirigy-)műtét után 0,5-20 évvel később is megjelenhet kemény, általában fájdalmatlan csomóként a hegvonaltól akár néhány cm-rel távolabb is. Jóindulatú elváltozás, ha panaszt okozó helyen alakul ki vagy esztétikailag problémát okoz, sebészileg eltávolítják.
FT3 Szabad (free) T3. A pajzsmirigy által termelt egyik pajzsmirigy-hormonnak a vérben szabadon keringő, biológiailag aktív frakciója.
FT4 Szabad (free) T4. A pajzsmirigy által termelt egyik pajzsmirigy-hormonnak a vérben szabadon keringő, biológiailag aktív frakciója.
globus érzés Gombóc-érzés, mely elsősorban ideges állapotban jelentkezik. Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt pajzsmirigy vizsgálatra kerül valaki. Egészséges embereknél is ideges állapotban nagyon gyakran észlelhető.
golyva Lásd strumánál.
Graefe-tünet A Basedow-kórhoz társuló szemtünetek egyike: a szembogár felett kilátszik a szemfehérje.
halo-jel Ultrahang-vizsgálatnál észlelt jel, amikor egy göb körül egy vékony sáv ábrázolódik. Annak jele, hogy az elváltozás tokkal körülvett - leggyakrabban jóindulatú pajzsmirigy daganatok jele.
Hashimoto-tireoiditisz A pajzsmirigy autoimmun, krónikus gyulladása, mely az esetek több mint 90%-ában nőknél jelentkezik. A szervezet a pajzsmirigy sejtjei ellen termel ellenanyagokat, melyek többek között a sejtek működését gátolhatják. A nők kb. 10-15%-át is érinti. Önmagában általában tünetet nem okoz, de az érintettek 1/5-1/3 részénél csökkent pajzsmirigy-működés lép fel.
Hertel-érték A szemgolyó elülső felszíne síkjának és a szemzug síkjának távolsága. A szem dülledtségének mértékét számszerűsítő, egyszerű, fájdalmatlan módon végzett vizsgálattal állapítható meg.
hideg göb Olyan göb, amelyik a környezetéhez képest jóval kevésbé vagy egyáltalán nem vesz fel izotópot. Jelentőségét az adja, hogy a "hideg" göbökben fordul elő a tapintható pajzsmirigy rákok nagy része. Ugyanakkor, mivel a jóindulatú pajzsmirigy göbök nagy része szintén "hideg" göb, így a gyakorlati értéke korlátozott volt korábban is. (Egy tapintható göb esetén 1-2% a rosszindulatúság rizikója, "hideg" göb esetén ez 2-4%.) Amióta a citológia és az ultrahang-vizsgálat elterjedt az izotóp-vizsgálat műtét előtti onkológiai szerepe gyakorlatilag megszűnt.
hipertireózis Pajzsmirigy túlműködés.
hipotireózis Csökkent pajzsmirigy-működés.
Hürthle-sejt A pajzsmirigy hormon-termelő follikulussejtjének olyan citológiában és szövettanban észlelhető elváltozása (metapláziája), ami krónikus pajzsmirigy-gyulladás esetén és bizonyos típusú, gyakrabban jóindulatú daganat esetén észlelhető leggyakrabban.
isztmus (Isthmus.) A pajzsmirigy két lebenyét, azok alsó pólusánál összekötő állománya, mely közvetlen a légcső előtt húzódik.
izotóp terápia 131-es jódizotóppal végzett kezelési módszer. Elsősorban pajzsmirigy-túlműködés eseteiben illetve papilláris és follikuláris szerkezetű daganatok kiegészítő kezeléseként alkalmazzák. Utóbbi időben nagy, többgöbös golyvák megkisebbítésére is alkalmazzák.
I-131 131-es jódizotóp jelzése. A pajzsmirigy izotóp-vizsgálatok egyikében alkalmazott izotóp-fajta. Ezenkívül ezt az izotópot alkalmazzák pajzsmirigy betegségek izotópkezelése esetén.
kalcifikáció Meszesedés. Ultrahang-vizsgálattal és szövettani vizsgálattal lehet megállapítani. Leginkább annak a jele, hogy az elváltozás régen fennáll.
kalcitonin A pajzsmirigy C-sejtje által termelt hormon, mely a csontanyagcserében játszik szerepet. Ez nem tartozik a hagyományos értelemben vett pajzsmirigy-hormonok közé. Meghatározásának jelentősége a C-sejtekből kiinduló ritka daganat, a medulláris rák esetén van.
keloidos hajlam Az emberek kb. 5%-ánál meglévő hajlam, ami kisebb háztartási sérülések esetén is a sebek vastag heggel történő gyógyulását okozzak.
Kocher-metszés A pajzsmirigy sebészetében alkalmazott metszés: a nyak redőzetének megfelelően vág a sebész, ami általában kitűnő esztétikai eredményű sebgyógyulást eredményez.
kompresszió A légcsőnek (legtöbbször pajzsmirigy nagyobbodás által okozott) szűkülete (trachea compressio). Légcső röntgen vizsgálattal mutatható ki.
konjunktivitisz Kötőhártya-gyulladás. Többek között a Basedow-kórhoz társuló szemelváltozások részjelensége is: égető érzés, fényérzékenység, fokozott könnyezés, a szem "bevörösödése" jellemzi.
limfóma A nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése. Ritkán a nyirokcsomókon kívüli szervekre korlátozódik. Ennek az egyik leggyakoribb helye a pajzsmirigy. A pajzsmirigy rosszindulatú daganatainak 3-5%-át jelenti a limfóma.
lobusz piramidalisz (Lobus pyramidalis.) A pajzsmirigy két lebenyét, azok felső részénél összekötő része. Az emberek kis részénél található meg.
lugolozás, Lugol-cseppek Abból az időből származó módszer, amikor még sem megbízható hormon-meghatározás, sem a pajzsmirigy-túlműködésre megfelelő gyógyszer még nem állt rendelkezésre. A túlműködéses betegek műtéti előkészítésére kálium-jodidot tartalmazó cseppek emelkedő adagját adták, mellyel biztosítani lehetett a pajzsmirigy-működés műtét időpontjára elengedhetetlen normalizálódását. Manapság is alkalmazza a sebészek egy része, mert a jóddal telített pajzsmirigy műtéténél valamivel kevesebb a vérveszteség.  Olyan túlmuködoknél, akik allergiásak a Propycilre és a Metothyrinre is, lugolozással alkalmassá tehetok pajzsmirigy-mutétre.
malignus Rosszindulatú elváltozást vagy betegséget jelent.
medulláris karcinoma (rák) A pajzsmirigy parafollikulárisnak nevezett, C-sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. A C-sejtek kalcitoninnak nevezett, a csontanyagcserét befolyásoló hormont termelnek. A medulláris rák biológiai viselkedése, kezelése, prognózisa eltér a szokásos, pajzsmirigy-hormont termelő sejtekből kiinduló daganatoktól.
MEN Multiplex endokrin neoplázia, azaz hormont termelő (endokrin) szervekből kiinduló többszörös daganat. A 2A típusának részjelensége a medulláris pajzsmirigy rák.
metastasis Rosszindulatú daganat áttéte.
mixödéma A csökkent pajzsmirigy-működésre is használt kifejezés. Pontosan a kötőszövet speciális átépülését jelentő elváltozás, mely fokozottan vízkötő szövet megjelenését jelenti. Leggyakrabban a lábszáron észlelhető, tenyérnyi, puha csomó formájában.
multinoduláris Több göbös golyvát jelent. Ez Magyarországon az esetek túlnyomó többségében jódhiányra vezethető vissza.
nem diagnosztikus Nem értékelhető a kifejezés jelentése. Pajzsmirigy citológiai vizsgálatok kb. 10%-ánál a sejtek kis száma alapján nem tud a citológus véleményt mondani az elváltozásról.
nervus recurrens A hangszalagot ellátó fő ideg, mely közvetlenül a pajzsmirigy tokja mellett fut. Ennek bénulása rekedtséget idéz elő. A rekedtség esetén mindig gondolni kell pajzsmirigy-betegségre. Másrészt a pajzsmirigy-műtét egyik legkellemetlenebb szövődménye, ha műtét közben megsérül ez az ideg.
palpitáció Szívdobogás érzés orvosi megjelölése.
poszt partum tireoiditisz Szülés után a nők 8%-ánál kialakuló pajzsmirigy gyulladás, mely az esetek nagy részében minimális tüneteket okoz, és nagyon sokszor fel sem ismerik. Jellemzőbb a spontán gyógyulás, de az érintettek egy részénél később végleges, csökkent pajzsmirigy-működés alakul ki.
prognózis Kilátást jelent. Milyen esélye van adott kezelés hatásosságának, a betegség kiújulásának, milyen hosszú távú következményekkel kell számolni.
Riedel-betegség A pajzsmirigy rendkívül ritka betegsége. A pajzsmirigy fokozatosan kötőszövetesen átalakul, porckeménnyé válik, a terjedő, gyulladásos folyamat a pajzsmirigy-állományt elpusztítja. A nyaki szervekre is ráterjed. Általában műtéttel kezelhető.
struma Magyarul golyva. A pajzsmirigy megnagyobbodás orvosi megnevezése. Struma nodosa a göbös formája, stuma diffúza pedig a pajzsmirigy egészének megnagyobbodása.
szcintigráfia Izotóp segítségével végzett képalkotó eljárás. A vizsgált szerv egészséges és beteg sejtjei eltérő mértékben veszik fel az izotópot, s a vizsgáló műszer ezt az aktivitás különbséget érzékeli és rajzolja ki az elváltozás szcintigráfiás képét (szcintigramját). 
szedatívum Nyugtató (tabletta).
szubakut pajzsmirigy gyulladás A pajzsmirigy viszonylag hirtelen kezdetű gyulladása. Gyakrabban fordul elő a granulomatózus, jelentős nyaki panaszokkal járó forma, mint az igen kevés tünettel járó limfocitásnak nevezett betegség.
szubsternális golyva A szegycsont (sternum) alá, azaz a mellkasba terjedő golyva. Ennek jelentősége az, hogy amíg egy megnagyobbodott pajzsmirigy a nyakon helyezkedik csak el, tud "kifelé" nőni, de ha beterjed a mellkasba, akkor a csontos mellkasfal ezt a lehetőséget meggátolja, és így a golyva további növekedése nagyon könnyen és gyorsan légcső-szűkületet idézhet elő. Éppen ezért a legtöbb esetben a szubsternális golyva kimutatása egyenértékű a műtéti javaslattal.
szupprimált TSH Arra az állapotra használják, amikor a TSH-szint olyan alacsony, hogy annak termelődését kívülről adott TRH sem emeli (negatív TRH-teszt). Pajzsmirigy-túlműködés kezdődő (szubklinikus), tüneteket még nem okozó, normális pajzsmirigy-hormon szintekkel járó stádiumában és a kifejlett túlműködés esetén is szupprimált a TSH. Manapság már az érzékenyebb TSH-tesztek korában ritkán végzik el a TRH-tesztet.
tachycardia Gyorsult szívműködés orvosi megnevezése. A percenkénti pulzusszám a normális 60-80 helyett 90-150.
Tc A pajzsmirigy vizsgálatokra Magyarországon leggyakrabbal alkalmazott izotópnak, a technéciumnak a rövidítése.
teljes test izotóp-vizsgálat Pajzsmirigy papilláris és follikuláris rákja miatt műtött és a kiegészítő sugár- vagy izotóp-kezelést is megkapott betegnél a műtét után általában 5 évig évente egyszer elvégzett vizsgálat. A daganat kezelése után pajzsmirigyet felvevő, működő állomány alig marad. E vizsgálat igen érzékeny és korán jelzi a daganat esetleges kiújulását vagy áttéteit.
TG Ld. tireoglobulin
thyroid, tireoid, tireoidea stb. A pajzsmirigy angol és görög megnevezése.
tireoglobulin A pajzsmirigy által termelt fehérje, mely az elkészült pajzsmirigy-hormonokat tartalmazza
tireosztatikus A pajzsmirigy túlműködésében adott gyógyszereknek az a csoportja, ami ténylegesen a pajzsmirigy hormon-termelését is gátolja. Magyarországon két ilyen gyógyszer van: a Metothyrin és a Propycil.
tireotoxikózis Szó szerint pajzsmirigy eredetű mérgezést jelent. A pajzsmirigy túlműködés megnevezéseként szokták használni.
trachea röntgen A légcső röntgen vizsgálatát jelentő fontos vizsgáló módszer. Legkönnyebben ezzel dönthető el ugyanis, hogy egy megnagyobbodott pajzsmirigy okoz-e, és ha igen, milyen mértékű légcső-szűkületet.
TRAK TSH-receptor ellen termelt ellenanyag, melynek vérből meghatározható magasabb szintje Basedow-kórra jellemző.
TRH-teszt Kívülről beadott TRH hatására bekövetkező TSH-szint változás tesztje. Jelentősége, hogy az alacsony TSH-értékeknél elkülöníti a  nagyon ritka agyalapi mirigy eredetu TSH-csökkentést a pajzsmirigytúlmuködés okozta  TSH-csökkenéstol.
TSH Tireoidea stimuláló hormon, azaz pajzsmirigyet stimuláló hormon. Az agyalapi mirigy által termelt hormon, mely mind a pajzsmirigy hormon-termelését, mind a pajzsmirigy sejtjeinek osztódását serkenti.
ultrahang-vezérelt mintavétel Olyan elváltozásnál alkalmazott citológiai mintavételi technika, amelyik vagy nem tapintható vagy pedig az elváltozás meghatározott részéből szeretne az orvos sejtet nyerni
ultrahang-vizsgálat Manapság a leggyakrabban végzett képalkotó módszer pajzsmirigy betegség gyanúja esetén. Fájdalmatlan, semmilyen szövődménye nincs, bárkinél elvégezhető. A módszer legnagyobb előnye egyben a legkomolyabb hátránya is: rendkívül érzékeny pajzsmirigy-elváltozások kimutatására. Az emberek kb. 80%-nál lehet találni pajzsmirigy ultrahang szerkezeti eltérést; ezek túlnyomó többségének semmilyn negatív kihatása nincsen.
vékonytű biopszia Ld. aspirációs citológia.
vitiligo Foltokban megjelenő pigmenthiányos bőrelváltozás. A pigmenthiányos területek a 2 mm-s nagyságtól tenyérnyiig terjednek. Ugyanúgy autoimmun probléma, mint a Basedow-kór és az alulmuködésre gyakran vezeto Hashimoto-thyreoidiits. Nem oka a pajzsmirigy és a bor autoimmun betegsége a másiknak, de viszonylag gyakori az együttes elofordulásuk.