Pajzsmirigy tájékoztató honlap

A pajzsmirigybetegség és terhesség

A terhesség egészséges szervezetben is változást okoz a pajzsmirigyen.
Az ókori egyiptomi orvosok vékony fűszálat kötöttek a fiatal asszony nyakára, s ha az elpattant a nyak vastagodása miatt, gyanították, hogy terhes lett.

A nyak megvastagodásának oka eredetileg jódhiányosabb területeken a terhesek fokozottabb vizelet jód ürítéséből fakad - a pajzsmirigy térfogat növekedése elérheti a 30 %-ot. Ki kell emelnünk azonban, hogy a terhesség jelentős, szembeszökő pajzsmirigy nagyobbodással, strumával NEM jár együtt, ennek megjelenésekor pajzsmirigy betegség irányába történő kivizsgálás szükséges. A pajzsmirigy túlműködés a cukorbetegség után a második leggyakrabban kifejlődő hormonális rendellenesség terhesség során.

A magzat fejlődésének korai időszakában (11. hétig) a méhlepényen átjutó anyai pajzsmirigy hormonok felelősek a megfelelő fejlődésért, később a magzat saját, már kifejlődött pajzsmirigye termeli a szükséges hormonokat(16. héttől). Több fejlődési rendellenesség lép fel az alacsonyabb hormonszintek mellett, mintha emelkedettek az értékek (utóbbiak egyéb, főleg szívműködéssel kapcsolatos szövődményeket okozhatnak).

Alapjában véve bármilyen pajzsmirigy működési rendellenesség mellett kihordható a terhesség, ha bekövetkezik. Nehéz a teherbeesés pajzsmirigy túlműködés és alulműködés eseteiben. Ismételt spontán abortuszok esetén pedig a pajzsmirigy krónikus autoimmun gyulladására is érdemes gondolni.

Minden 1000 terhes nőnél kb. 2 esetben alakul ki pajzsmirigy túlműködés .

A pajzsmirigy túlműködés ugyanúgy jelentkezik, mint egyébként, csak szembeötlőbb lehet a testsúlygyarapodás elmaradása illetve a kifejezett testsúlycsökkenés jó étvágy mellett.
Szaporább szívműködés, izzadékonyság, fáradékonyság, hőemelkedés, hajhullás, remegés egészíthetik ki a panaszokat. A betegséget alacsonyabb sTSH szint mellett emelkedett FT4 és FT3 vagy emelkedett FT4-index és FT3-index értékek mutatják laboratóriumi szempontból.

Amennyiben előzetesen már kezelték pajzsmirigy túlműködés miatt, a terhesség első harmadában az átlagosnál sokkal nagyobb az esély a betegség kiújulására, ennek tudatában kell lennie.
Pajzsmirigy túlműködés kezelése közben is teherbe eshet, ez nem jelenti a terhesség megszüntetésének indokát. A gyakorlat szerint a méhlepényen át nem jutó pajzsmirigy hormon termelést gátló gyógyszert adunk (ne bántsuk a magzati pajzsmirigy hormontermelést) - ilyen a propyl-thiouracil (Propycil). Sem ez a gyógyszer, sem a Metothyrin nevű készítmény nem okoz fejlődési rendellenességet a magzaton.

Általános életviteli tanácsként említhető a fizikai kímélet, a megfelelő folyadék bevitel, a meleg és a napsütés kerülése, jódtartalmú gyógyszerek és természetgyógyászati szerek kerülése.

A szapora szívdobogás miatt alkalmazott bétablokkoló gyógyszerek sem okoznak problémát a jól adagolt esetekben. Gyógyszeresen nehezen karbantartható (labilis) betegség esetén gyakran elvégzik a pajzsmirigy műtétet a terhesség második harmadában. A műtét nem jár nagyobb veszéllyel sem az anyára, sem a magzatra - s ha indokolt az elvégeztetése, mindenképp nagyobb az elmaradásból fakad kockázat, az elvégzés rizikójánál.

Speciális eset, amikor a magzati szívhangok válnak szaporává, noha az anya pajzsmirigy hormonszintjei jók. Autoimmun hipertireózisban a pajzsmirigy működést fokozó fehérje anyagok átjuthatnak a méhlepényen s ezek okozhatják a magzati pajzsmirigy hormon túltermelést és struma kialakulást - ebben az esetben ad a kezelő orvos méhlepényen átjutó, a magzati pajzsmirigy hormon termelést gátló Metothyrin nevű gyógyszert.

Terhesség alatt a hipertireózis szorosabb ellenőrzést igényel. Kiemelten fontos, hogy szülés körül mindenképpen normálisak legyenek a hormon szintek, mert normális szüléskor a fokozott megterhelés melletti emelkedett pajzsmirigy hormonok kritikus helyzetbe hozhatják a szülő nő szívét.

Szülést követően a pajzsmirigy túlműködés fellángolhat, 2-3 hónapig fokozottabb ellenőrzést igényel. (Szülés után az egyszer már előzetesen kúraszerűen kezelt pajzsmirigy túlműködés kiújulhat 1 éven belül akkor is, ha maga a terhesség minden gond nélkül lezajlott és nem volt szükség a pajzsmirigy kezelésére.) A kezelés az anyatejbe át nem jutó Propycil-lel folytatódik.

Pajzsmirigy hormonok hiánya eleve jelentősen nehezíti a teherbe esést. Az alulműködés leggyakoribb okai: pajzsmirigy műtét utáni állapot és a pajzsmirigy krónikus gyulladása. Fontos klinikai jel a kevesebb kalóriabevitel melletti kifejezett hízás, fáradékonyság, fázékonyság, aluszékonyság és székszorulás valamint fokozottabb vízvisszatartás, szárazabb bőr.

Igen fontos a pajzsmirigy hormonok megfelelő bevitele a szervezetbe a magzat fejlődésének szempontjából. A pajzsmirigy hormon készítmények , ha normális hormonszinteket érünk el velük, nem befolyásolják más gyógyszerek hatását. A TSH hormon változása a gyógyszeradag módosítás után kb. 4 héttel jelentkezik.

A hormon pótlás kívánt mennyisége a magzat növekedése folytán nőhet (oka a megnövekedett pajzsmirigy hormon kötő fehérje mennyiség is, ami miatt a hatékony szabad hormon szintek relatíve alacsonyabbak lehetnek), ezért hat hetente javasolt ellenőrizni a kismamát.

Szülést követő 6 héten belül számottevő esélye van (kb. 10%) a szülés utáni steril, autoimmun pajzsmirigy gyulladás kialakulásának. Jórészt tünetmentesek maradnak, máskor igazi hormon túltermelés vagy alultermelés alakul ki. Szülés utáni 2 hónapon belül fokozódó fáradékonyság és a pajzsmirigy alulműködésére (hízás, fokozott vízvisszatartás) vagy túlműködésére (fogyás, szapora szívdobogás, remegés) utaló panaszok jelentkezhetnek.

Az így kialakult pajzsmirigy működési zavarokat is szakemberrel kell figyeltetni. Sok esetben spontán elmúlnak a tünetek, máskor tartós kezelés szükséges.

Terhesség előtt ismert göbösödés

A terhesség alatt gyakoribb és gyorsabb szokott lenni a pajzsmirigygöbök növekedése összevetve a terhességen kívüli állapottal. Azért, hogy nehogy épp a terhesség alatt kelljen műtétet végeztetni, ezért olyan nőknél, akik még gyereket szeretnének, hamarabb (kisebb méretű göbnél) szoktunk műtétet javasolni, mint olyan nőknél, akik már túl vannak a gyermekvállalás időszakán.
Ahogy másutt is írtuk, a pajzsmirigy-göbök gyógyszerrel, étrenddel nem kezelhetők. A göbbel élő várandós nők döntő részénél nem okoz problémát a göb még akkor sem, ha a terhesség alatt növekedne.
Amennyiben ez komoly panaszt okoz (fekvéskor nyomásérzés, nyelési zavar), akkor a műtét vagy az azt kiváltó alkoholos kezelés elvégzése mérlegelendő. Műtétet a terhesség 2. harmadában lehet végeztetni, amikor már nincs vetélés és még nincs koraszülés.

Terhesség alatt felfedezett göb

A kivizsgálás ugyanúgy indokolt és ugyanúgy történik, mint nem terheseknél felfedezett göb esetében. A vérvétel, az ultrahang és a citológiai vizsgálat minden kockázat nélkül elvégezhető. Ugyanakkor izotóp-vizsgálat elvégzése tilos várandósoknál.

Terhesség alatt felfedezett papilláris pajzsmirigy daganat

Ez a szervezet legjobb indulatú, nem jóindulatú daganata. (Részleteket ld. a daganatok fejezetében.) Nincs semmilyen adat arra nézve, hogy a megfelelő kezelésben történő egy-két éves késedelem bármilyen hosszú távú ártó hatással lenne. Éppen ezért a mérettől, sejtképtől függően egyaránt szóba jön, hogy a terhesség második harmadában vagy a szülés után történjen a műtét.