Pajzsmirigy tájékoztató honlap

A jódhiányról és annak megelőzéséről

Magyarország egésze - Békés megye egyes részeit kivéve - jódhiányos területnek számít. Ez természeti adottság, a természetes jódforrást a tengevíz jelenti, ezért tengertől távol lévő területeken a tápanyagokban jóval kevesebb a jód.

A jódhiány legfontosabb és leggyakoribb következmény a pajzsmirigy megnagyobbodása. (Ennek oka az, hogy a pajzsmirigy-hormon építőelemének számító jódhiányra a szervezet kompenzatórikusan a pajzsmirigy sejtek számának megnagyobbodásával reagál.) Nem véletlen, hogy Magyarországon leggyakoribb pajzsmirigy-rendellenességnek a pajzsmirigy megnagyobbodása számit. A csökkent jódbevitelnek nem az egyetlen, de a legfontosabb következménye a pajzsmirigy nagyobbodása. Ennek jelentőségét az mutatja, hogy a magyar emberek pajzsmirigye (bizonyítottan már az 5-6 éves gyerekeké is) kb. 50 %-kal nagyobb mint a megfelelő jódellátottságú országokban lakóké.

A jódhiány kezdetben a pajzsmirigy egészének nagyobbodását (golyva vagy diffúz strúma) okozza. A későbbi stádiumban az érintettek egy részénél a pajzsmirigy körülirt területeinek göbösödése jelentkezik. A göbös stádium azért különösen fontos, mert ettől kezdve kérdéses, hogy hatásos-e bármilyen kezelés. A göbök egy része nem nő vagy megkisebbedik, más részük azonban általában lassan növekedve műtéti beavatkozást tesz szükségessé.

Az utóbbi évek eredményei azonban világosan mutatják azt is, hogy a jódhiány káros hatása messze nem csak a pajzsmirigyre korlátozódik. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, önálló kórképnek tekinti a jódhiány-betegséget. Ennek része a fejlődésben lévő gyermekek (elsősorban a magzati kor, másodsorban a gyerekkor egésze) normális idegrendszeri és testi fejlődésére gyakorolt károsító hatás, emellett a gyakoribb vetélés és koraszülés említhető meg. Ez így elég rettenetesen hangzik, szerencsére a károsító hatás mértéke igen kicsiny. Ugyanakkor nagyon nehezen lehet megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy egy elvben nagyon egyszerűen pótolható hiánybetegség miatt akárcsak egyetlen vetélés is bekövetkezzen, vagy néhány egységgel alacsonyabb legyen az átlagos intelligencia-hányados hazánkban.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásának a betartása lenne a megoldás. Azaz az állatenyésztéstol kezdve az élelmiszerfeldolgozó iparon, a közétkezetetésen át az éelemiszerboltokig csak jódozott sót szabadna forgalomba hozni. Ennek jódtartalmát kötelezoen eloírni, s ellenorizni a jogszabály betartását. Ez a jódhiány felszámolásának legegyszerubb, legolcsóbb és leghatékonyabb módja, amely bizonyítottan világ számos országában megszüntette a problémát. Sajnos a magyar kormányzat ennek az ajánlásnak évek, évtizedek óta nem tesz eleget.

Leegyszerűsítve mindenkinél indokolt a jódpótlás. Ennek egyetlen, mindenki által könnyen megvalósítható módja a jódozott (tengeri) só használata lenne. A tapasztalatok szerint van hatása a jódozott sónak, azonban annak jódtartalma nem elégséges a hiány teljes pótlására. Amíg sem a húsfélék, sm a félkész ételek, sem a tej nem tartalmaz elégéséges mennyiségben jódot, addig azzal csak csökkenteni lehet, de nem lehet megszüntetni a jódhiányt, hogy az élelmiszerboltban jódozott sót veszünk.

A megfelelő mértékű napi jódbevitelt többféle készítménnyel is biztosítani lehet. A legfőbb nehézséget az jelenti, hogy mivel az ivóvizeink jódtartalma nem fog növekedni, gyakorlatilag az egész élet során (és nem kampány jelleggel egy-két hónapig vagy évig) minden nap kellene gondoskodni tablettás vagy gyógyvíz formában a jódbevitelről. Tapasztalatok szerint erre a valóban nem kis erőfeszítésre az emberek nagy része nem vállalkozik.

Terhes és szoptató anyák
Ez az egyetlen állapot, amikor az időleges jódpótlásnak is jelentős hatása lehet. A terhesség alatt megnő az anya jódszükséglete. Másrészt a magzat normális testi-idegrendszeri fejlődéséhez a megfelelő jódellátottság nagyon lényeges.

Pajzsmirigy-műtöttek egy része
Azoknak a betegeknek, akiknek pajzsmirigyét (több-) göbös golyva miatt műtötték azért nagyon fontos a műtét utáni megfelelő jódbevitel, mert a bennmaradt pajzsmirigy-állományban lehetnek göbkezdemények vagy kifejlődhetnek, akár újabb műtétet szükségessé tevő göbök. Egy esetleges második pajzsmirigy-műtétre a jódfogyasztás normalizálása nélkül akár 20 %-uknál is sor kerülhet.

Több göbös golyva miatt műtöttek első-, másodfokú nőrokonai
A golyva kifejlődésében a mindenkit érintő jódhiány mellett valószínűleg éppen olyan fontos a családi hajlam és a nem szerepe. Azonos pajzsmirigy nagyság mellett 5-10-szer nagyobb a valószínűsége, hogy egy most 20 éves nőnél, akinek rokonságában pajzsmirigy-műtét történt, élete folyamán kezelésre szoruló göb fejlődik ki, mint egy olyan, hasonló korú nőnél, akinek a családjában pajzsmirigy-műtét nem fordult elő.

Megnagyobbodott pajzsmirigyű emberek
Itt főként azokra (a nőkre) gondolunk, akinek a hazai átlagot is meghaladja a pajzsmirigy-méretük, a pajzsmirigy-működésük normális és nincsen 1-1,5 cm-nél nagyobb göb a pajzsmirigyükben.

Gyerekkorban
A normális idegrendszeri-szellemi fejlődés nélkülözhetetlen eleme a jód. Hazánkban olyan mértékű jódhiány nem áll fenn, ami szellemi elmaradottságot okozna (kretenizmus). A hazai jódhiány mértéke abba a kategóriába esik ennek ellenére, ahol a WHO, az Egészségügyi Világszervezet gyermekeink optimális fejlődésének biztosításhoz ajánlja a pótlólagos jódbevitelt.

  • Akinek pajzsmirigy-túlműködése van (vagy emiatt gyógyszeres kezelésben részesül), annak tilos. Ha korábban fordult elő pajzsmirigy-túlműködés, akkor a kezelőorvos tanácsát kell kikérni.
  • A már kialakult göbös golyvás betegség esetén, ahogy korábban írtuk, kérdéses a megfelelő jódbevitel hatása. Azon göbös betegeknél, akiknél ún. autonóm adenoma áll fenn, a jódbevitel pajzsmirigy túlműködést idézhet elő. Náluk nem tanácsolt, a többi göbös golyvás beteg esetében lehet jótékony hatása a normalizált jódbevitelnek.

Napi 100 ug jodid bevitele indokolt felnőtteknél, fejlődésben lévő gyereknél 100-200, terheseknél napi 250 ug.

Ismételten leírjuk, hogy - a terhesség és szoptatás időszakán kívül - valójában akkor van értelme a jódpótlásnak, ha az tartósan és folyamatosan történik. 1-2 éves, kampányjellegű felbuzdulás természetesen ártani nem árt, de tartós haszna is erősen kétséges.

JÓDAQUA gyógyvíz - 1 mokkáskanál tartalmaz 100 ug jodidot.

JODID 100 és JODID 200 tbl - a nevében szereplő mennyiségű jodidot tartalmazza.

JODIS asztali víz - 1 liter tartalmaz napi 100 ug jodidot.

JÓD PLUSZ tbl - 50 ug jodidot tartalmaz.

A tablettás formák recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban.

Néhány multivitamin készítmény is tartalmaz jodidot. Ezek használata akkor tartható indokoltnak, ha egyszerre többféle hiányállapot igazoltan fennáll.

A hazai helyzet illusztrálására mellékelek egy ábrát, mely saját eredményeket mutat be 1800 iskolásgyerek ultrahang-volumetriás mérése alapján. Az adatok, az eddigi egyetlen hasonló, budapesti iskolások vizsgálatával szerzett eredményekkel teljesen egyezően azt mutatják, hogy a magyar gyerekek pajzsmirigy-térfogata 50%-kal nagyobb, mint a megfelelő jódbevitelű országokban lakó gyerekeké.

Az ábra 1803-ból egy iskoláskorú gyerek ultrahangos pajzsmirigy-térfogat meghatározásának eredménye. Ultrahang eredményének grafikonja