Pajzsmirigy tájékoztató honlap

Philips Affinity 70

Szakmai háttér

1988 óta vagyok orvos. 1991 óta egyre inkább, 1996 óta pedig gyakorlatilag kizárólag pajzsmirigybetegekkel foglalkozom.

1993-ban szereztem belgyógyászatból szakvizsgát, 1996-ban pedig az addigi gyakorlati és oktatói tvékenységem révén citológia-hisztológia-pathohisztológiából szakképesítést. (Utóbbira azért vagyok külön büszke, mert nagyon kevesen, tudtommal csak 5-6 nem pathológus szakember kapta meg összesen e szakképesítést köszönhetően a jelentős gyakorlati tapasztalatának és oktatási tevékenységének.)

Az endokrin szervek ultrahang diagnosztikai jártasságáról 1997-ben szereztem működési bizonyítványt.

2004-ben védtem meg PhD disszertációmat, melyet a göbös pajzsmirigyelváltozások kivizsgálásáról írtam.

Eddigi tevékenység

Több mint 135.000 pajzsmirigybeteget láttam eddig rendeléseimen.

Több mint 100.000 pajzsmirigy-ultrahang vizsgálatot és több mint 42.000 pajzsmirigy citológiai vizsgálatot végeztem eddig. Ez a két vizsgálatszám a legtöbb Magyarországon, s - tudomásom szerint - a nemzetközi szakirodalomban sem számolt be egyetlen orvos sem ennél több pajzsmirigy-ultrahang és citológiai vizsgálatról.

500-nál több betegnél végeztem mutétet kiváltó alkoholos szklerotizáló kezelést göbös pajzsmirigy betegeknél. Ez a szám szintén a legmagasabb Magyarországon.

Speciális szakbarbárnak kell nevezzem magam. Egyetlen betegségcsoporthoz értek, azt viszont három megközelítésben is látom: klinikusi, ultrahangos és citológusi szemlélettel is. Magyarországon eddig más nem követte ezt az utat, de talán idovel lesznek olyanok, akik rálépnek erre. Ahogy a nogyógyász, a cardiológus, illetve egyre gyakrabban az urológus, gastroenterológus, szemész kollégák, úgy idovel a pajzsmirigy szakemberek is valószínuleg saját maguk végzik az ultrahang-vizsgálatot. Ez nemcsak szervezési szempontból jelent elonyt (a betegnek eggyel kevesebb orvosnál kell megjelennie), de a többféle látásmód gyakorlati elsajátítása révén egyértelmu szakmai elonyökkel is jár. Egy éve az egyetlen, kizárólag pajzsmirigybetegségekkel foglalkozó nemzetközi orvosi-tudományos szakfolyóirat, a Thyroid szerkesztoségi cikkben élt ezzel a javaslattal.

A konzilium.hu-ról

1999-ben hoztam létre a konzilium.hu betegtájékoztató honlapot. Kezdettől fogva részletes, több száz oldalnyi anyag szerepelt róla laikusoknak és orvosoknak a pajzsmirigy betegségeiről, kezelési lehetőségekről. Ez a honlap ma is kiemelkedően a legnagyobb terjedelmű, magyar nyelven elérhető betegtájékoztató ezen a területen.

Kezdetben azt gondoltam, hogy más betegségekkel dolgozó kollégák is közzé teszik a szakterületük betegtájékoztatóját ezen a honlapon. A hazai internet úttörő időszakában ez a remény illúziónak bizonyult. Ugyanakkor az eltelt években egyre több betegségről lehet a laikusnak információhoz jutni a neten.

2015-ig több mint 20.000-n éltek azzal a lehetőséggel, hogy e-mailben pajzsmirigy problémával hozzám fodulóknak ingyenesen válaszoltam. Ez, az utóbbi egy évben már heti 10-15 órás tevékenység túlnőtt a társadalmi munka keretein. Erre a lehetőség fizetős formában áll rendelkezésre.
Ide kattintva tájékozódhat erről a lehetőségről.