Pajzsmirigy tájékoztató honlap

PAJZSMIRIGY RENDELÉSEINK

Rendelőink

Három városban vannak rendeléseink. BUDAPESTEN keddtől csütörtökig a XI. kerület Bercsényi u. 9., GYÖNGYÖSÖN hétfőn, kedden és csütörtökön (Jókai út 14.), JÁSZBERÉNYBEN hétfőn (Bercsényi u. 5.).

A rendelést végző orvosok

Több mint 10 éve dolgozunk együtt különböző kórházak közfinanszírozott rendelésein és magánrendeléseken. Közös elveket vallunk, a vizsgálatok gyakorlatilag ugyanúgy történnek, akármelyikünk is rendel. Ugyanúgy megtörténik, indokoltságtól függően, a vérvétel, az ultrahang-vizsgálat és a citológiai mintavétel. A nevekre kattintva rövid szakmai életrajzot talál.

A kivizsgálás elveiről

Diszkréció

A közfinanszírozott rendeléseinken is mindig törekedtünk arra, hogy ne két vagy három ember előtt kelljen a páciensnek a panaszait elmondani illetve a vizsgálatokat elvégezni. Elég a betegnek egy vadidegen ember. A magánrendeléseken természetesen csak az orvossal talákoznak, sem adminisztrátor, sem más egészségügyi dolgozó nincs jelen a betegvizsgálatnál.

Kimerítő tájékoztatás

A pajzsmirigy betegségei - ugyan a legtöbbször egész életen át tartó gondozást, nem ritkán egész életen át tartó gyógyszeres kezelést igényenek - rendkívül ritka kivételektől eltekintve az érintettek élettartamát nem rövidítik, és bizonyos idő után a teljes életminőség is helyreáll. Őszintén szólva nagyon kevés más emberi betegségről mondható el mindez. Ennek fényében látszólag érthetetlen, hogy szinte kivétel nélkül igen komolyan szoronganak a pajzsmirigy problémával élők a betegségüktől. Ennek legfőbb oka az, hogy nem kaptak felvilágosítást vagy nem megfelelő felvilágosítást kaptak. A rendelésen elvégzett összes szakmai résztevékenység közül kiemelkedően a legfontosabb a korrekt tájékoztatás, az indokolatlan szorongás oldása.

Csak a szükséges vizsgálatok történnek meg

Mit jelent a szükséges vizsgálat? Azt, amibol a kezelésre vonatkozó információ nyerheto.

A rendeléseken alkalmazott kivizsgálási rendszer középpontjában az ultrahang-vizsgálat áll. Azáltal, hogy többféle speciális jártasságunk van (belgyógyász, ultrahangos és citológus), egészen más szemlélettel nézzük az egyes kivizsgálási módszerek eredményeit, több információt jelent egy ultrahang és citológiai vizsgálat, mintha csak endokrinológus lennék, s hozott leletbol kellene dolgoznunk. Ennek révén a Magyarországon még mindig nagyon gyakran elvégzett izotóp-vizsgálatot az esetek több mint 98%-ban anélkül tudjuk a fenti eljárásokkal kiváltani, hogy az izotóp-vizsgálat elmaradása miatt nemhogy hátrány nem éri a beteget, de felesleges terhelésnek és időveszteségnek nincsen kitéve, s így egyértelmű nyeresége származik mindebből.

Az utóbbi évtizedekben az orvoslás alapjait is kikezdte a defenzív szemlélet. A jogi meghurcolástól való félelem miatt sokszor azért kérnek a kollégák egy második egy harmadik vizsgálatot is, hogy jogilag védve legyenek. Más részről az is teljesen érthető, hogy a beteg sorsát meghatározó klinikus, aki egy ultrahang vagy citológiai lelet esetében egy másik orvos munkájára kell támaszkodjon, kiszolgáltatott helyzetben is van. Sokszor éppen ez vezet arra, hogy a beteg és saját biztonsága érdekében feleslegesnek tűnő vizsgálatokat is kér.

Nekünk nincs lehetőségünk azzal takarózni, hogy egy más által végzett vizsgálat hibája miatt adunk rossz véleményt. Ugyanakkor a más klinikusokra jellemző kiszolgáltatottságot sem éljük meg, hiszen nem hozott, hanem magunk által végzett vizsgálatok aalpján dönthetünk. Ez a fokozott felelősség természetesen elemi érdekké teszi, hogy a lehető legkevesebbet hibázzunk.

Hogyan történik a kivizsgálás?

A rendeléseken egyetlen megjelenéssel teljes diagnózist és kezelési javaslatot tudunk nyújtani, mert az ehhez szükséges minden vizsgálat megtörténik.

A vizsgálatok eredménye alapján 20 percen belül véleményt és javaslatot tudunk mondani. Ha citológiai vizsgálatra is szükség van, annak eredménye aznap vagy másnap elkészül, s telefonon bemondjuk.

Akinél pajzsmirigyhormon meghatározáshoz vérvétel szükséges, annál a végleges lelet és javaslat csak 2-3 nap múlva, a hormoneredmény elkészülte után áll rendelkezésre. (Aki hormoneredményt hoz magával, annál természetesen azt elfogadjuk.)

Milyen vizsgálatok történnek?

  • A célzott kikérdezés az első lépése a vizsgálatnak. Amellett, hogy a beteg elmondja a panaszát, az orvos az általános tünetekre kérdez rá, melyek pajzsmirigy működési zavar gyanúját vethetik fel. Elsősorban a súlyváltozás és a szívműködés felgyorsulása vagy lassúbbá válása hívhatja fel túl- vagy alulműködésre a figyelmet. Nyaki panaszok (nyelésnél elakadó falat avagy rekedtség) pedig a pajzsmirigy nagyobbodásának lehetnek jelei.
  • A következő az ún. fizikális vizsgálat. Ez a tünetektől függően lehet teljes belgyógyászati vzsgálat is. Amire mindenképpen sor kerül az a pajzsmirigynek és a nyaknak tapintással történő vizsgálata. Gyakran a szív meghallgatására is sor kerül.
  • Pajzsmirigy és nyak ultrahang vizsgálata a következő lépés. Ez fájdalmatlan, ártó vagy mellékhatással nem rendelkezik, kismamáknál is nyugodtan és korlátozás nélkül elvégezhető.
  • A fenti alapvizsgálatokat az eddigiektől függően két másik követheti.
    • Pajzsmirigy aspirációs citológiai vizsgálat. Ez, egy a vérvételinél vékonyabb tűvel történő szúrást jelent, amivel mintát veszünk a pajzsmirigyből. A legtöbbször a pajzsmirigy körülírt szerkezeti eltéréseinek, göbeinek a vizsgálatára használjuk. A szúrást mindig ultrahang-ellenőrzés mellett végezzük, hogy biztosan az elváltozásból nyerjünk sejteket. Ennek révén egy minimális kellemetlenséggel meg tudjuk mondani, hogy milyen elváltozást takar a göb. Magyarországon a göbök 2-3%-nál fordul elő rosszindulatúság. A másik, ritkább oka a mintavételnek, amikor a tünetek, s főként az ultrahang-kép alapján pajzsmirigy gyulladásra van gyanú.
    • Pajzsmirigy működésének vizsgálata. Ez vérvételt jelent.
  • A fenti vizsgálatokkal az esetek több mint 95%-ban egyértelműen eldönthető, hogy van-e teendő a pajzsmiriggyel, s ha igen, akkor pontosan mi. Egyéb vizsgálatot kizárólag akkor végeztetünk, ha az befolyásolhatja a beteg további sorsát. Erre leginkább olyan esetben van szükség, amikor pajzsmirigytúlműködés hátterében olyan göbös pajzsmirigyet találunk, amely önmagában nem igényelne műtétet. Ha ilyenkor az izotóp-vizsgálatot ún. forró göböt igazol, akkor műtét vagy jódizotóp-kezelés indokolt, ha viszont nem hormontermelő göbről van szó, akkor gyógyszeres kezelés és/vagy ellenőrzés a teendő.
  • A kivizsgálási módszer "filozófiája": történjen meg minden szükséges vizsgálat, de semmi felesleges beavatkozásra ne kerüljön sor. Felesleges vizsgálat az, ami nem befolyásolja a vizsgált ember sorsát.

Részleteket ld. a betegtájékoztatóknál. >>


Bejelentkezés:
06 30/258-4541