általános kérdések
gyógyszeres kezelés közben elõforduló problémák
ugyanolyan leletek, az egyiket kezelik, a másikat nem
gyógyszerszedés abbahyagyása után
terhesség, szoptatás, gyerekvállalás
egyéb kérdések

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A barátnõmnek pajzsmirigy-túlmûködése lett. Nem akarom õt megbántani, ezért inkább Önöktõl kérdezem meg, hogy elkaphatom-e tõle? 
Nem. A pajzsmirigy-túlmûködés nem fertõzõ betegség.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlmûködésem van. Valakitõl azt hallottam, hogy elrákosodhat. Igaz ez?
Nem, egyértelmûen nem. A pajzsmirigy daganatos betegsége és a pajzsmirigy-túlmûködés független betegségek. A pajzsmirigy-túlmûködés nem növeli meg a sem a pajzsmirigy sem más szerv daganatos betegsége kialakulásának kockázatát.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlmûködést állapítottak meg nálam, és emiatt gyógyszeres kezelésben részesülök. Elfelejtettem megkérdezni az orvost, hogy szedhetem-e tovább a fogamzásgátlót. Szedhetem tovább?
Igen, a pajzsmirigy betegsége ezt nem ellenjavallja.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Egy komoly munkahelyi konfliktusom volt az utóbbi hónapokban, összevesztem a fõnökömmel. Közben mindenféle tünetem lett, és az orvos megállapította, hogy Basedow-kórom, pajzsmirigy-túlmûködésem van. A fõnökömnek köszönhetem a betegségemet?
Talán részben. Az biztos, hogy arra hajlamos embernél egy komoly stressz helyzet (munkahelyi, családi probléma vagy más okból végzett mûtét, egy súlyos betegség) kiválthatja a pajzsmirigy-túlmûködést. De mindenképpen kell hozzá hajlam. Azután azt is érdemes figyelembe venni, hogy maga a túlmûködés rendkívül feszült idegállapottal járhat, az emberek egy jelentõs részének ilyenkor sokkal kisebb a tûrõképessége, mindenre "robbanhatnak". Reméljük, nem haragszik meg ránk a feltételezés miatt, de azt se lehet kizárni, hogy az Ön által említett ok és okozat éppen fordított: elõbb volt az akkor még nem tudott betegség, ami csökkenthette a tûrõképességét és esetleg ez idézte elõ a munkahelyi konfliktust.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlmûködés miatt gyógyszeres kezelésben részesülök két hónapja. Panaszaim megszûntek, a hormon-szintek normalizálódtak. Az orvosom ennek ellenére azt tanácsolta, hogy szedjem tovább a gyógyszert. Mi értelme van ennek? 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hormon-szintek gyors normalizálódása és a panaszok gyors megszûnése, hosszú távon jó jel arra nézve, hogy véglegesen megszûnik a pajzsmirigy-túlmûködés. Ennek ellenére a legtöbb pajzsmirigy-szakember legalább hat hónapig javasol ilyen esetben is gyógyszeres kezelést, mert ha ennél hamarabb hagyja el valaki a gyógyszert, nagyobb a túlmûködés kiújulásának rizikója.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlmûködésem miatt pár hete kezdtem gyógyszert szedni. Jobban érzem magam, a gyógyszeres kezelés megkezdése elõtt elveszített 8 kg-ból 5-öt már visszahíztam. Kolléganõm nagyon megijesztett, hogy el fogok hízni a gyógyszeres kezelés mellett, õ is 15 kg-t szedett fel magára, amikor ugyanez a betegsége volt. Én inkább abbahagynám a gyógyszert, mert nagyon félek attól, hogy elhízom. Mit tanácsolnak?
A gyógyszert magától semmiképp sem szabad elhagyni! Tagadhatatlan tény, hogy a túlmûködés gyógyszeres kezelése alatt a betegek nem kis része 5-10 kg-t hízik. De ezt nem a gyógyszer okozza! Több oka is lehet ennek, de ezek elkerülése csak és kizárólag magán múlik. Egyrészt rendszeresen ellenõriztetni kell a hormon-szinteket, hogy ne alakuljon ki csökkent pajzsmirigy-mûködés a túlmûködésre használt gyógyszer szedése mellett. Másrészt pedig tagadhatatlanul oda kell figyelni a táplálkozásra és a mozgásra is, amint a betegség miatt elveszített súlyát visszahízta. Ugyanis maga a túlmûködés, az a pár hét esetleg néhány hónap, ami eltelt addig mire felismerték a túlmûködést a szervezet anyagcseréjét áthangolta. A kezdeti jelentõs fogyás után a szervezet anyagcseréje úgy alakul át sok betegnél, hogy ugyanannyi táplálékból több kalóriát hasznosít. Tehát ez nem a gyógyszer hatása, hanem magáé a túlmûködésnek egy hosszabb távra, 1-2 évre kiható következménye. Ha úgy tapasztalja, hogy az eredeti súlyához képest már 1-2 kg többlete van, kevesebb kalóriát kell bevinnie a korábbiakhoz képest ahhoz, hogy  ne hízzon el. De még egyszer hangsúlyozzuk ez a hatás nem a túlmûködésre adott gyógyszernek tulajdonítható, ha azt elhagyná, akkor ugyanakkora eséllyel fordulhatna ez elõ Önnél, mintha a gyógyszert az orvosi elõírásnak megfelelõen tovább szedi.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlmûködésemet pár napja állapították meg, és azóta gyógyszert szedek. Nagyon rosszak a vénáim, ezért kérdezem, hogy feltétlen szükséges-e hetente ellenõrizni a vérképemet?
A vérkép ellenõrzése mindenképp szükséges. Minden 20. betegnél elõfordulhat, hogy a gyógyszer a fehérvérsejt-számot jelentõsen csökkenti. Ha ezt észlelik, akkor a csontvelõ-károsodás megelõzése érdekében, a gyógyszert abba kell hagyni. A vérkép ellenõrzésén kívül pedig más módon idõben nem észlelhetõ ez a ritka mellékhatás. Ugyanakkor, ha tényleg problémát jelent a vérvétel, akkor azt javasoljuk, kérdezze meg kezelõorvosát, hogy nincs-e mód, hogy egy-egy vénás vérvételt ujjbegybõl vett vércsepp vérkép-vizsgálatával helyettesítsenek az elsõ idõben mindenképp hetente indokolt ellenõrzés során.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Nagyon szeretek napozni. Az orvos azonban eltiltott a napozástól, mert pajzsmirigy-túlmûködésem van. Miért?
A direkt napsugárzás, melytõl a fehér ruha sem véd meg tökéletesen, provokáló tényezõ a pajzsmirigy számára. Egészséges emberben is megnövelheti, a pajzsmirigy hormon termelését, ami a túlmûködõ pajzsmirigyû ember számára egyáltalán nem kívánatos. A barnulás eléréséhez szolárium tanácsolható, melynek általában nincs ilyen hatása.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
75 éves édesanyám súlyos beteg lett, ismételt kórházi kezelések után már egy éve én ápolom otthon. Fél éve megállapították, hogy nekem pajzsmirigy-túlmûködésem van. Azóta már a harmadik orvosnál járok, mind ún. specialista, de semmit se tudtak segíteni rajtam. Azt mondják, hogy a hormon-szintjeim normálisak lettek, és szednem kell a túlmûködésre a gyógyszert, meg pulzuscsökkentõt, nyugtatókat. De én pont olyan ideges vagyok, aludni sem tudok, pedig nekem szükségem van az erõmre, ahhoz el tudjam látni az édesanyámat. Kérem, segítsenek rajtam, legyenek szívesek adják meg egy tényleg hozzáértõ orvos címét!
Sajnos csak olyan szakembert tudunk mi is ajánlani, aki ugyanazt fogja mondani, mint az Önt eddig kezelõ három kolléga. Ön rendkívül nehéz élethelyzetben van. Arra hajlamos emberben egy közeli hozzátartozó súlyos betegsége kiválthatja a pajzsmirigy-túlmûködést. Ráadásul Önnek épp akkor kell ápolni az édesanyját, amikor Ön is fokozott fizikai és pszichés kíméletre szorulna, semmi esetre se arra, hogy fizikai és lelki erejét egészséges állapotban is komoly próbára tevõ terhelésnek legyen kitéve. El kell higgye, hogy azok az orvosok akik Önt eddig kezelték, a legjobbat akarták Önnek, és a leghasznosabb tanácsot is adták Önnek. Önnek azonban mindenképpen segítségre van szüksége. Ahhoz, hogy továbbra is édesanyja támasza tudjon lenni, Önnek saját magára is kell figyelni. Édesanyja ápolását legalább átmenetileg (az Ön és édesanyja érdekében egyaránt!) másra kell bíznia. Más hozzátartozót kell megkérni, hogy legalább átmenetileg átvegye az édesanyja ápolását. Ha ez nem megy akkor a háziorvosnak kell elmondani a problémát, aki biztosan segítségére tud lenni. Ön pedig a három Önt korábban kezelõ orvos valamelyikét keresse fel, és bízzon abban, amit Önnek tanácsol. Tartós fizikai és lelki kímélet nélkül azonban nem remélheti, hogy az Ön panaszai csökkenhetnek.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Nem pajzsmirigy-szakember kezeli pajzsmirigy-betegségemet. 2 hónapja szedem a gyógyszert, a kezdeti értékek (alacsony TSH, és nagyon magas FT4 és T3-érték) most részben megváltoztak. A TSH-érték még mindig mérhetetlenül alacsony, az FT4- és T3-értékek viszont a normális alsó határa alá kerültek. Az engem kezelõ orvos azt mondta, hogy ez fatális laboratóriumi hiba lehet, mert ilyen eltérés nem lehet, szerinte egy alulmûködõ és egy túlmûködõ ember leleteit keverték össze. Azt mondta, hogy szedjem tovább a gyógyszert, és megpróbálja elintézni, hogy egy igazán jó laboratóriumban nézzék meg egy hét múlva a véremet. Hogy fordulhat elõ ilyen fatális tévedés?
Minden tiszteletünk a kollégáé, de itt nem a laboratórium tévedett, hanem õ. A pajzsmirigy-túlmûködés javulása esetén nem ritka helyzet az Öné. A sokkal gyorsabban változni képes FT4- és T3-érték jelzi az Ön állapotában bekövetkezett javulást. A TSH-érték több hét késéssel követi a pajzsmirigy-hormonszintek változását, és a TSH-szint a javulást jóval késõbb mutatja csak. A kényes helyzetben több jó megoldás kínálkozik. Talán a legkézenfekvõbb az lenne, ha felkeresne leleteivel egy pajzsmirigy-szakrendelést, mert a jelentõs javulás után már csökkent pajzsmirigy-mûködés áll fenn Önnél, és ezért mindenképpen változtatni szükséges a gyógyszeres kezelésen. (Az Önt eddig kezelõ kollégáról pedig pusztán e tévedése miatt ne legyen rossz véleménnyel, tévedhetetlen orvos nincsen, csak van, aki bevallja van aki nem...)
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlmûködés miatt 3 hónapja kezelnek. Egy hónap után jobban lettem, a hormon-eredményeim is majdnem teljesen normálisak lettek. Nem mentem vissza a specialistához, hanem abbahagytam a gyógyszeres kezelést, mert amíg szedtem a pajzsmirigy-túlmûködésre a gyógyszert teljesen felborult a vércukrom (a cukorbetegségre gyógyszert szedek évek óta). Két hete megint hasonló tüneteket észleltem, mint a pajzsmirigy betegség kezdetén, és újra nagyon magasak lettek a hormon-eredményeim. Teljesen el vagyok keseredve, mert félek, hogy újra azt a gyógyszert fogja adni az orvos, mint a múltkor, pedig nem elég, hogy semmit se ért (hiszen megint jelentkezett a pajzsmirigy-túlmûködésem), másrészt még ártott is nekem azzal, hogy felborította a cukorbetegségemet is. Mit tanácsolnak?
Két dolgot kell világosan látnia. Az egyik,  hogy a pajzsmirigy-túlmûködés kiújulásra hajlamos betegség. Akármelyik típusáról is van szó, 1 hónapos gyógyszeres kezeléstõl végleges gyógyulás nem remélhetõ. A másik problémában részben igaza van: cukorbetegekben a cukor-háztartás labilissá válik a pajzsmirigy-túlmûködésben; jellemzõen a túlmûködés kezdetén rosszabbodás van, a hormon-eredmények javulása után is jóval labilisabb lehet a cukor-háztartás. Ugyanakkor az alapvetõ problémát semmiképp sem a pajzsmirigy-túlmûködésre adott gyógyszer okozza, hanem maga a pajzsmirigy-betegség. A cukorbetegségben szenvedõknél a pajzsmirigy-túlmûködés kezelése még gondosabb odafigyelést indokol az orvos részérõl. Ennek feltétele viszont az, hogy a beteg maradéktalanul megtartsa, amit az orvosa javasol. Tehát jelentkezzen annál az orvosnál, aki Önt kezelte, mondja el, mi történt, és azt követõen pedig mindenképp tartsa be az orvos által javasolt kezelést, beleértve a szükséges ellenõrzések idejét is.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Még csak 21 éves vagyok, sosem voltam még beteg. Most azonban pajzsmirigy-túlmûködés miatt Metothyrin nevû gyógyszert írt fel az orvos. Kiváltottam, de elolvasva a gyógyszer tájékoztatót, mindenféle mellékhatást feltüntetnek. Attól félek, hogy ha beveszem a gyógyszert, akkor még sokkal betegebb leszek. Nincs valami jobb gyógyszer a betegségemre?
Szerencsére, no meg életkoránál fogva is, Ön még nem sok gyógyszert kellett szedjen eddig. Éppen ezért csak most találkozik azzal a problémával, amit említett. A legtöbb gyógyszernél a tájékoztatók hosszan sorolják a különbözõ mellékhatások listáját. Ennek magyarázata abból az alapvetõen Egyesült Államokból származó joggyakorlatból ered, hogy azért a mellékhatásért, amit feltüntetett a gyógyszertájékoztató, nem vagy csak korlátozottan tehetõ felelõssé a gyógyszert elõállító és forgalmazó. Ezért azután ezek a tájékoztatók nem egyszer azokat a mellékhatásokat is felsorolják, amik a gyógyszert addig szedõknél a gyógyszer szedése során felléptek, nem egyszer függetlenül attól, hogy bizonyított-e az összefüggés vagy sem. Másrészt kiterjednek olyan mellékhatásokra is, amelyek extrém ritkán fordulnak elõ.  
Konkrétan a Metothyrin esetében a bõrallergia, a fehérvérsejt-szám csökkenés az a két mellékhatás, ami 5% körüli gyakorisággal fordul elõ. 1% annak valószínûsége, hogy enyhe májizgalom jeleként a májban tárolt enzimek szintje megemelkedik a vérben (nem bizonyított, hogy a kisfokú emelkedés ténylegesen májártalmat jelez) illetve az allergiának az a formája, amikor valamelyik izület (leggyakrabban a térdizület) fájdalmas gyulladása jelentkezik. A legsúlyosabb 1 ezrelékben elõforduló mellékhatás, ha a fehérvérsejtek közül az elsõsorban a bakteriális fertõzések ellen védõ neutrofil granulociták teljesen eltûnnek a keringésbõl. A többi mellékhatás gyakorlati jelentõsége jóval kisebb.  
Ennek ellenére teljesen egyértelmû, hogy ha bármilyen szokatlan jelenséget tapasztal a gyógyszer szedése közben, keresse fel orvosát.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Nagyon sokféle betegség kínoz, rutinos beteg vagyok. Ráadásul természetes érdeklõdésbõl mindig utánanézek a betegségek tüneteinek, a kezelés lehetõségeinek, úgy hogy általában nem szokott az orvos meglepetést okozni. Most mégis az történt: pajzsmirigy-túlmûködésem miatt 4 hónapja kezelnek gyógyszerrel, legutóbbi ellenõrzés után viszont a túlmûködést gátló gyógyszer mellé pajzsmirigy-hormont is adott. Ezt magyarázza meg valaki?!
A magyarázat az, hogy a pajzsmirigy-túlmûködés gyógyszeres normalizálódása után az orvosok törekszenek egyrészt arra, hogy legalább fél-egy évig szedje a beteg a túlmûködést gátló gyógyszert, másrészt, hogy ne nõjön meg a pajzsmirigye az illetõnek. Mindkét körülmény azt célozza, hogy a túlmûködés kiújulásának rizikóját amennyire lehet, csökkentsék. Nem ritka az a helyzet, amikor a túlmûködést gátló gyógyszer legkisebb adagja is sok, ilyen esetben, hogy ne kelljen ideje korán abbahagyni a gyógyszert pajzsmirigy-hormont is felír az orvos. A pajzsmirigy megnagyobbodása pedig azáltal következhet be, hogy a kezdetben mérhetetlenül alacsony TSH-szint normalizálódik vagy akár kicsit magasabbá is válik. A TSH nevû, pajzsmirigyet szabályozó hormon pedig a pajzsmirigy nagyobbodást képes elõidézni. Sokan ezért arra törekszenek az orvosok közül, hogy a TSH-értéket a pajzsmirigy-hormon szintek normalizálódása és a túlmûködés tüneteinek megszûnése után is minél alacsonyabban tartsák. Ezt a célt szintén kiegészítõ pajzsmirigy-hormon adással lehet elérni.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
A 9 éves fiamnál pajzsmirigy-túlmûködést állapítottak meg. Az orvos gyógyszeres kezelést írt elõ, pedig semmilyen panasza sincs a fiamnak. Nagyon félek, hogy ha gyógyszerrel beavatkoznak a pajzsmirigyébe, akkor valami visszafordíthatatlan kárt okoznak neki. Ráadásul a fiam teljesen egészséges. Kétségbe vagyok esve.
Arra kérjük, hogy próbálja végig gondolni, amit írunk: kellett, hogy a fiánál valamilyen tünet vagy panasz legyen, ami alapján az orvos gondolt a pajzsmirigy-betegség lehetõségére. Lehet, hogy ez Önnek elkerülte esetleg a figyelmét vagy éppen ellenkezõleg és maga vitte valami szokatlan jelenség miatt a gyereket az orvoshoz. Az elõbbi esetben az orvosa, az utóbbi esetben pedig Ön volt nagyon figyelmes, ha tényleg alig van betegségre utaló jel a fiánál (még egyszer leírjuk, valaminek kellett lenni, mert pajzsmirigy hormon-meghatározást rutinszerûen nem végeznek 9 éves gyereknél). Az, hogy a fiának (szinte) semmilyen panasza sincsen, kedvezõ jel, akár arra nézve, hogy jól viseli a betegséget, akár arra nézve is, hogy a gyógyszeres kezelés eredményes. Ugyanakkor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a pajzsmirigy-túlmûködésre adott gyógyszeres kezelés semmilyen károsodást nem okozhat a fiánál, ha betartják az orvos utasítását. Ezzel szemben a kezeletlenül hagyott pajzsmirigy-túlmûködés okozhat a normális fejlõdésben illetve a fizikai, szellemi teljesítõképességben kárt. A legközelebbi ellenõrzésnél a saját maga megnyugtatására, kérdezze meg bátran az orvostól, amitõl Ön fél vagy félti a gyermekét: egészen biztos, hogy meg fogja tudni Önt nyugtatni, mivel ez egy olyan betegség, ami megfelelõ kezelés esetén semmilyen életminõség romlást vagy tartós korlátozást nem okozhat a fiánál.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlmûködésem lett, amire az orvos gyógyszert írt fel és azt mondta, hogy egy éven át kell szedni a gyógyszert 1-2 havonkénti ellenõrzés mellett. Emellett a vérképemet is hetente kell ellenõriztetnem. Engem ez a tudat nagyon megvisel. A betegség tünetei nagyon zavaróak voltak, de engem ez az állandó vérvételesdi, a gyógyszer szedés, meg orvoshoz járás legalább ennyire idegesít. Én inkább meg szeretném mûttetni magam. Lehetséges ez?
Lehetséges. Azt kell mérlegelni, hogy átlagosan minden második beteg végleg meggyógyul a túlmûködésbõl egy év gyógyszeres kezelés után. Ha Ön is ebbe a csoportba tartozna, akkor feleslegesen kockáztatta azt, hogy valamilyen mûtéti szövõdmény esetleg jelentkezne. Ráadásul a pajzsmirigy-mûtét utáni elsõ idõszakban majdnem olyan gyakran kell ellenõrzésre járni, mint most. A pajzsmirigy-mûtét után egy életen át pajzsmirigy-hormon pótlásra szorul a betegek nagyjából fele. A mûtét mellett létezik egy másik véglegesnek tekinthetõ kezelési mód, az izotóp-kezelés is. Ennél nincsenek mûtéti szövõdmények, de a kezelés után kialakuló csökkent pajzsmirigy-mûködés esélye valamivel nagyobb, mint a mûtét után. (A csökkent pajzsmirigy-mûködés gyógyszeresen gyakorlatilag tökéletesen normalizálható, teljes értékû állapot, de minden nap kell gyógyszert szedni, amit Ön épp el szeretne kerülni.) Az is tagadhatatlan, hogy azoknál, akiknél a túlmûködés kiújul a gyógyszeres kezelés mellett vagy a gyógyszer leállítás után, és ezek után mûtétre kerülnek, bizonyos értelemben feleslegesen kínlódták végig az elsõ gyógyszeres kezelés ciklusát. Mint látja - bár a pajzsmirigy-túlmûködés az életet nem veszélyezteti, nem rövidíti - ideális kezelés nem létezik. Az optimálisat kell megtalálni, amit Ön az orvosával közösen találhat meg. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Legalább 10 éve járok ellenõrzésre, mert több göb van a pajzsmirigyemben. Legutóbb az orvos megállapította, hogy pajzsmirigy-túlmûködés alakult ki nálam. Azt mondta, hogy gyógyszerrel normalizálni kell a pajzsmirigy-mûködést és azután meg kell mûteni. Két dolgot szeretnék kérdezni. Egy, ha gyógyszeresen normalizálható a pajzsmirigy-túlmûködés, akkor miért kell utána megmûteni a pajzsmirigyemet, ha eddig nem kellett. Ha meg kell mûteni, akkor meg miért várt az orvos a gyógyszeres kezeléssel addig, amíg már csak mûtéttel lehet kezelni az állapotomat?
Az elsõ kérdésre a válasz: A többgöbös golyva mellett kialakuló pajzsmirigy-túlmûködés esetén is normalizálható gyógyszerrel a pajzsmirigy mûködés. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy ilyen esetben végleges gyógyulás nem érhetõ el a gyógyszeres kezeléssel: ha elhagyja a gyógyszert az érintett, újra jelentkezik a túlmûködés. Másrészt a gyógyszeresen normalizált pajzsmirigy-túlmûködés esetén nem ritkán elõfordulhatnak átmeneti, néhány óráig, néhány napig tartó túlmûködéses idõszakok, amitõl a gyógyszeres kezelés nem védi az embert. A második kérdésére pedig az a válasz, hogy sajnos a már kialakult göbre bizonyítottan hatékony gyógyszeres kezelés nem létezik. Ilyen esetben sokszor az a célja a rendszeres orvosi ellenõrzéseknek, hogy megfelelõ idõben észlelje az orvos, ha a göbök vagy a pajzsmirigy egésze megnõ vagy - mint Önnél - kialakul a pajzsmirigy-túlmûködés. Tehát az orvost nem lehet kárhoztatni az Ön esetében, sõt.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
10 kg-nál többet fogytam 3 hónap alatt, pedig nem voltam korábban sem egy túlsúlyos alkat. A vizsgálati eredmények közül egy volt kóros: a TSH értéket alacsonynak találták nálam. Az FT4-érték és a T3-érték viszont normálisnak bizonyult. Pajzsmirigy-mûködést gátló kezelést javasoltak nálam, miközben a húgomnak ugyanilyen hormon-szintekre pár éve semmilyen gyógyszert nem adtak, csak ellenõrzést tanácsoltak. Melyik orvos tévedett, a húgomé vagy az enyém?
A kérdésére a válasz az, hogy egyik sem. Egyrészt eltérõek az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy a TSH alacsony szintje esetén kell-e gyógyszert adni a betegnek, akkor amikor az FT4- és T3-érték normális. Másrészt ebben a kezdõdõ, általában tüneteket nem okozó állapotban, ha pajzsmirigy-túlmûködésre utaló tünete van az embernek, akkor többen javasolnak gyógyszeres kezelést. Ennek leginkább az az oka, hogy mindig a beteget és nem a laboratóriumi eltérést kell kezelni, és a vérvétel pillanatában normális FT4- és T3-érték az Ön esetében nem zárja ki, hogy elõtte vagy késõbb ne lettek volna kórosak ezek a szintek is.  
Ugyanakkor tisztában kell lenni, hogy a jelen eredmények nem zárják ki, hogy a panasza hátterében más betegség állna. Ezért nagyon fontos, hogyha a gyógyszeres kezelés mellett egyértelmû javulás nem következik be (fogyása nem áll meg 2-3 héten belül illetve ha megáll, akkor nem indul gyarapodásnak a súlya 2-3 hónapon belül), abban az esetben mindenképp indokolt a fogyás más oka irányában vizsgálatokat végeztetni.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Ma egy pajzsmirigy specialistánál jártam, aki azt mondta, hogy a leleteim alapján (mérhetetlenül alacsony TSH-érték, normális FT4 és T3-érték) kezdõdõ pajzsmirigy-túlmûködésem van. Adott beutalót izotóp-vizsgálatra. A leleteimet itthon megnéztem. Én értettem rosszul, amikor azt mondta az orvos, hogy kezdõdõ túlmûködésem van, vagy õ tévedett?
Egyik sem. A TSH a pajzsmirigyet szabályozó agyalapi mirigy által termelt hormon, mely általában épp ellenkezõ irányú eltérést mutat, mint a pajzsmirigy-mûködés. Tehát akkor alacsony, amikor a pajzsmirigy-hormonok szintje magasabb. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Tudok-e tenni valamit a túlmûködés kiújulásának megelõzése érdekében?
Mai tudásunk szerint sajnos semmit.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pár hónapja abbahagyhattam a pajzsmirigy-túlmûködés miatt a gyógyszeres kezelést. Ugyanakkor nem érzem magam teljesen rendben, feszültebb vagyok, idõnként heves szívdobogást érzek, fizikailag kevesebbet birok mint betegségem elõtt. A pajzsmirigy-hormon szintjeim a normális tartományban vannak. Miért nem vagyok teljesen jól? Összefügg ez a korábbi pajzsmirigy-túlmûködéssel?
A túlmûködés a kezelés abbahagyása után még jó ideig, akár egy-két évig, enyhülõ mértékben, de még panaszt okozhat. A túlmûködés jelentõs terhelést jelentett a szervezet számára, melynek teljes regenerálódásához még türelemre van szükség.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Most hagyhattam el egy év kezelés után a gyógyszert, melyet pajzsmirigy-túlmûködésem miatt szedtem. Hosszabb idõre külföldre készülök, ahonnan leghamarabb fél év múlva tudok hazajönni. Kössek-e biztosítást?
A kérdést Önnek kell eldönteni az Önt és az Ön betegségét legjobban ismerõ kezelõ orvosával történõ megbeszélés alapján. Õ is csak közelítõ becslést adhat arra nézve, hogy mekkora esélye lehet a túlmûködés esetleges kiújulásának. Az biztos, hogy a túlmûködés kiújulásának rizikója a gyógyszer elhagyását követõ elsõ éven belül a legnagyobb, és jelenleg nem rendelkezünk biztos módszerrel, mellyel meg lehetne jósolni a kiújulás rizikóját. Az biztos, hogy ha a túlmûködésre utaló tünetet észlel, akkor pajzsmirigy-hormon vizsgálatot kell végeztetnie akárhol is tartózkodik, különben egészségét kockáztatja.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Már harmadik alkalommal újult ki a túlmûködésem, és beláttam, hogy a kezelõorvosomnak volt igaza, amikor már két éve az elsõ kiújuláskor azt mondta, hogy a gyógyszeres kezeléstõl végleges gyógyulás nem remélhetõ, és miként most is, mûtétet esetleg izotóp-kezelést tanácsolt. Sajnos a szemem tovább rosszabbodott az utóbbi két évben. Egyik ismerõsöm azt mondta, hogy forduljak természetgyógyászhoz, egy másik meg azt hallotta, hogy lézerrel vagy alkohol-befecskendezéssel is meggyógyítható a betegségem a mûtét helyett. Hol végzik ezeket a kezeléseket?
Sajnos nem tudunk segíteni kérdésében. Önnek minden bizonnyal Basedow-típusú túlmûködése van. Ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, akkor ebben az esetben nincs más kezelési mód, mint amit az orvosa tanácsolt Önnek. A természetgyógyászati kezeléseknek számos betegség esetén lehet létjogosultságuk, és nem zárható ki, hogy a pajzsmirigy-túlmûködés egyes tüneteinek enyhítésében szerepe lehet természetgyógyászati kezelésnek is, de a túlmûködés kiújulását megakadályozni nem képes. A másik két Ön által említett módszer pedig Basedow-kór esetében nem alkalmazható.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlmûködésre 3 hónapig szedtem a gyógyszert. Teljesen jól lettem, a leleteim is normalizálódtak. Ennek ellenére az orvos azt mondta, hogy még legalább fél évig szednem. Én azonban abbahagytam, amit most már bánok, mert egy hónap után hasonló tüneteim jelentkeztek, mint a betegség kezdetén. Félek visszamenni az orvosomhoz, mert õ olyan morcos fajta, és nagyon félek, hogy haragudni fog rám. Mit csináljak? Elkezdhetem-e orvosi vizsgálat nélkül szedni újra a gyógyszert?
Nem tanácsoljuk. Elõfordulhat ugyanis, hogy a hasonló tünetek ellenére, a hormon-szintek más milyenek. A kezelést pedig az aktuális hormon-eredményekhez kell igazítani. Vissza kellene menni a "morcoshoz", és mondja meg neki az igazat. Ha tényleg nagyon fél egy ilyen helyzettõl, akkor esetleg kérdezze meg a háziorvosát, nem tud-e ajánlani egy "mosolygósat"...
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Gyakori epegörcsöm, meg a jelentõs fogyás miatt epekõ-mûtétre elõjegyeztek. Nem kérdezte az orvos, én pedig elfelejtettem mondani, hogy pajzsmirigy-túlmûködésem volt korábban. Okozhat-e ez komplikációt?
Ha a mûtét idõpontjában normális a pajzsmirigy-mûködése, akkor semmiképp sem. Ugyanakkor mindenképp azt tanácsoljuk, hogy még a mûtét elõtt tisztázzák, hogy nincs-e ismét túlmûködése Önnek. A jelentõs fogyás ugyanis az epekövesség mellett lehet jele a pajzsmirigy-túlmûködés kiújulásának. Ezt pedig még az epemûtét elõtt ki kell zárni. A pajzsmirigy-túlmûködés állapotában végzett, altatással járó mûtéteknél ugyanis nagyobb a mûtéttel járó kockázat.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Gyermeket szeretnék vállalni. Most hagytam abba egy év kezelés után a gyógyszert, melyet pajzsmirigy-túlmûködésem miatt szedtem. Okozhat-e problémát a gyermekemre nézve ez a tény?
Az a tény, hogy korábban gyógyszert szedett pajzsmirigy-túlmûködésre, semmilyen ártalmas hatással nincsen. Ugyanakkor a terhesség alatt, annak elsõ harmadában nagyobb az esélye a túlmûködés kiújulásának. Ha ez bekövetkezne, természetesen nem lenne öröm, de minden esélye meglesz ez esetben is arra, hogy egészséges gyereket szüljön. Ha most normális a hormon-szintje, akkor nem jelenthet akadályt a gyerekvállalás szempontjából az a tény, hogy korábban pajzsmirigy-túlmûködése volt. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy amint terhes lesz, akár van panasza, akár nincs, keresse fel kezelõorvosát, mert a terhessége alatt a pajzsmirigy mûködés gyakrabban ellenõrzendõ.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
8 hónapja kezelnek pajzsmirigy-túlmûködés miatt. Tegnap derült ki, hogy 8 hetes terhes vagyok. A kezelõorvosommal még nem tudtam beszélni, de nagyon félek, hogy a babának valami baja lesz, mert a nõgyógyász azt mondta, hogy azt a gyógyszert, amit most szedek nem szedhetem terhesség alatt. Lehet-e attól baja a babának, hogy 8 hetes koráig szedtem a gyógyszert? El kell-e vetetnem a gyereket?
Mindkét kérdésre határozott NEM a válasz. A terhesség 3. hónapja elõtt még nem fejlõdik ki a magzati pajzsmirigy. Azt követõen valóban a methimazol hatóanyagú gyógyszer helyett a propyl-thiouracil hatóanyagú gyógyszerre kell áttérni, mert ez olyan csekély mértékben jut át a magzatba, ami nem gátolja a magzati pajzsmirigy normális mûködését. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Belgyógyászati rutin-vizsgálat és vérvétel során az derült ki, hogy a TSH-szintem a normális alatt van 0,1 egységgel, a pajzsmirigy-hormonok közül pedig a T4-érték 20%-kal a felsõ határ felett van, de csak két hét múlva kaptam elõjegyzést pajzsmirigy-specialistához. Engem ez eléggé idegesít, bár a belgyógyász azt mondta, hogy nem kell aggódnom. Igaza van?
Azt gondoljuk, igen. Javasoljuk, hogy olvassa el a betegtájékoztató ide vonatkozó részét, amibõl Ön számára is világos lesz, hogy miért nincs oka nyugtalankodni. Ez azonban semmiképp sem jelenti, hogy ne menjen el a specialistához. Két hét csúszás semmilyen ártalmat nem fog okozni, és az a legvalószínûbb, hogy késõbb sem lesz teendõ a pajzsmirigyével kapcsolatban.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Nagyon sokat fogytam, a szemeim dülledtté váltak. A háziorvosom azt mondta, biztos, hogy Basedow-kórom, pajzsmirigy-túlmûködésem van. Vérvételt kért, de az összes vizsgálat (TSH, FT4 és FT3-érték) normális határokon belüli eredményt mutatott. Elküldött pajzsmirigy-szakemberhez, aki azt mondta, hogy a hormon-eredményeim alapján nem lehet adni pajzsmirigy-mûködést gátló gyógyszert. A tüneteimre nyugtatót és pulzus-csökkentõt adott, és 1 hónap múlva visszarendelt ellenõrzésre. Nem értem: ha nem beteg a pajzsmirigyem, akkor miért hívott vissza ellenõrzésre?
Igen ritkán, de elõfordul, hogy a pajzsmirigy-túlmûködés tünetei hamarabb jelentkeznek, mint hogy azt a vérvétel kimutatná. Annak ellenére így van ez, hogy a mai ismereteink alapján nehezen magyarázható ez a gyakorlatban ritkán elõforduló helyzet. Nyilván erre a lehetõségre gondolt a kolléga.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Az utóbbi idõben gyakran fulladok, idõnként felgyorsul a szívverésem. Az orvos pajzsmirigy-vizsgálatot kért, és T4-érték a felsõ határ felett volt 20%-kal, a TSH-érték viszont normális lett. Ezek után megnézték a szabad-T4 szintet (az FT4-et), ami belül volt a normál határokon. Az orvos azt mondta, nem kell emiatt aggódnom, a pajzsmirigyemmel nincsen semmi baj. Ezt nem értem: ha gyanúja volt pajzsmirigy-betegségre, az általa kért vérvizsgálatból az egyik eredmény kóros lett, akkor miért mondja, hogy nincs baj a pajzsmirigyemmel?
A T4-vizsgálatot számos körülmény befolyásolja, elõfordul, hogy akár 50%-kal is a normális felsõ határa feletti értéket mutat anélkül, hogy ténylegesen a pajzsmirigy-túlmûködés lenne. Ennek leggyakoribb oka, ha szteroid tartalmú gyógyszert szed az ember, fogamzásgátló tablettát vagy asztmás betegek szteroid-készítményt - ilyenkor a vérben lévõ inaktív T4-hormon mennyisége azért lesz magasabb, mert a T4-et szállító vérfehérje szintje megemelkedik. Ugyanakkor ilyen esetben, a biológiailag aktív, úgy nevezett szabad-T4 (vagy FT4) szintje normális marad. Önnél is ez a helyzet, amit csak megerõsít, hogy az FT4 mellett a másik értékes vizsgálat, a TSH-szint is normális lett. Tehát panaszait ezért nem magyarázza pajzsmirigy mûködési rendellenesség.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Az állatorvos azt mondta, hogy a kutyámnak valószínûleg pajzsmirigy-túlmûködése van. Milyen életmódi tanácsuk van?
Önnek feltétlen egészséges életmódot, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlzottan zsíros ételek fogyasztásának elkerülését valamint a réteges öltözködést tudjuk ajánlani. A kutyájának jobbulást. A réteges öltözködést leszámítva az Önnek szóló tanácsok a kutyára is vonatkoznak, egyebekben állatorvosához forduljon.
elõzõ kérdés  következõ kérdés